Szent Flórián katonái
Sziréna

Szent Flórián katonái

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje. Május 4-én őket köszönjük, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ebből az alkalomból a Hírös Agórában tartotta ünnepi állománygyűlését. A jeles alkalom kapcsán több halasi is elismerésben részesült.

 
 
Flórián a III. század második felében élt, a római légióban századosként szolgált. Diocletianus császár uralma alatt negyven keresztényt fogságba ejtettek az Enns-parti Laureacumban, amikor Flórián erről tudomást szerzett a börtönben sínylődők segítségére sietett. Nyíltan megvallotta hitvallását, ezért őt is elfogták és bíróság elé állították. Büntetése az volt, hogy megbotozták, majd egy kővel a nyakában az Enns folyóba vetették. A tűztől való félelem keltette életre Szent Flórián alakját, hiszen a legenda szerint egy hatalmas, kilátástalan tűzvészt sikerült megfékeznie ezzel embertársait megmentve. Flórián tisztelete a középkor végén kezdődött Magyarországon és a 17. században terjedt el általánosan. Május negyedikén, Szent Flórián napján a tűzoltókat ünnepeljük.
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltószövetség szervezte az ünnepi állománygyűlést, amelynek a Hírös Agóra volt a helyszíne. dr. Farkasinszki Lóránt ezredes köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Marozsi András alezredes emlékezett meg Szent Flóriánról. Ezt követően elismerések átadására került sor. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjétől Kovács Ernőtől életműdíjat vehetett át Nagy Sándor, a Jánoshalmi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka, aki 37 éve viseli az egyenruhát. Szent Flórián Érdemjelet kapott Gazdag Béla alezredes, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka. Molnár Róbert alezredes, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hatósági osztályvezetője a megyei tűzmegelőzési bajnokság első helyéért vehetett át elismerést. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtó nívódíját idén kollégánk, Jáger Levente kapta meg.
Halasmédia Online