Vádemelés: bűnszervezet a vadkerti takaréknál
Sziréna

Vádemelés: bűnszervezet a vadkerti takaréknál

Kiskunhalasi károsultjai is voltak a Soltvadkerti Takarékszövetkezet bedőlésének. Mint később kiderült, komoly bűncselekmények történtek, most a  Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 76 személlyel szemben emelt vádat a Kecskeméti Törvényszéknél. A vagyoni hátrány eléri a 20 milliárd(!) forintot.

 
2012. június elsején nagyon sokan szerették volna felvenni a pénzüket, nyugdíjukat, fizetésüket a Soltvadkerti Takarékszövetkezet halasi fiókjában. Nem tudták, zárt ajtókat találtak. Kiderült, hogy a pénzintézet bedőlése mögött komoly bűncselekmények húzódnak. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.
 
A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a  76 vádlott között megtalálhatók a takarékszövetkezet egyes vezetői, tisztségviselői, ügyintézői, de olyan cégek vezetői és magánszemélyek is, akik hiteleket vettek fel a Bács-kiskun megyei pénzintézettől. A takarékszövetkezet részéről eljárt vádlottak 2005 és 2011 között összesen több mint 120 hitel kihelyezésekor a vonatkozó jogszabályokat és a takarékszövetkezet belső szabályzatait  rendszeresen megszegték. Olyan cégek, valamint magánszemélyek részére nyújtottak hiteleket, akik az ehhez szükséges hitelképességgel valójában nem rendelkeztek. A kölcsönöket sok esetben csak azért adták, hogy az adott ügyfél korábbi, lejárt, nem fizetett problémás kölcsönét egy nagyobb összegű, újabb kölcsön révén rendezzék- tudatta a főügyészség.

A sajtóközleményben az is olvasható, hogy  újabb kölcsön visszafizetésére azonban nem volt reális esély, ami minden érintett számára egyértelmű volt. Mindezek miatt a takarékszövetkezetet mintegy 20 milliárd forint vagyoni hátrány érte. Több esetben arra is sor került, hogy a felvett kölcsönből annak nyújtásáért cserében „kenőpénzként” ellenszolgáltatást juttattak vissza a kölcsön nyújtásában közreműködő vádlottnak. A főügyészség vádat emelt amiatt is, hogy az érintett takarékszövetkezet 2011-ben több mint 5 milliárd forint értékben olyan váltókat fogadott be, amelyek mögött valójában nem állt rendelkezésre fedezet. Ennek célja az volt, hogy a pénzintézet igen rossz anyagi helyzetét leplezzék, illetve látszólagosan javítsák. Ezzel a bűnszervezet a takarékszövetkezet anyagi helyzetének áttekintését is meghiúsította.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottjai jelenleg szabadlábon vannak, őket a főügyészség bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés bűntettén kívül többek között csődbűncselekmény bűntettével, számvitel rendje megsértésének bűntettével és vesztegetés bűntettével is vádolja. A vádirat szerinti legsúlyosabb bűncselekmény akár 20 évig terjedő
szabadságvesztéssel is büntethető. Az ügynek volt három további gyanúsítottja is, velük szemben az ügyész a nyomozást bizonyítékok hiányában megszüntette.