Vasútbiztonsági ellenőrzés
Sziréna

Vasútbiztonsági ellenőrzés

Összefogtak a rendőrök és a MÁV. Vasútbiztonsági akciót tartottak szerda délelőtt Kisszállásnál. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mindenki körültekintően közlekedjen a vasúti átjáróknál.

A sofőröknek már a piros lámpánál, még a sorompók lecsukódása előtt meg kell állni. Ám ezt nem teszi meg mindenki, van, aki úgy gondolja, hogy még gyorsan próbál átsuhanni a lecsukódó sorompó előtt. Nem is gondolnánk, hogy e miatt milyen gyakran törik le a sorompó. Csak a Kisszállási körforgalom melletti vasúti átjáróban három ilyen eset történt az elmúlt időszakban.

 

A térségben idén eddig összesen nyolc sorompórongálás volt. A szemtanúk és kamerák felvételei alapján hét elkövetőt sikerült beazonosítani, nekik viselniük kell a következményeket. Volt, akit a határátkelőnél „kaptak el”, de vannak jó példák is egy román sofőr például több órát is várt türelmesen a helyszínen az intézkedésre. A gyakori sorompótörések és a balesetek elkerülése miatt döntött úgy a halasi rendőrkapitányság közlekedésrendészete, valamint a MÁV vasútbiztonsági egysége, hogy közös akciót tartanak.

vonatos

Farkasné Wodring Zsuzsanna kiemelt bűnmegelőzési főelőadó arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, aki ilyen esetet lát segítse a rendőrök munkáját, aki sorompót tör, az pedig ne hagyja el a helyszínt, hanem jelezze a balesetet és várja meg az intézkedést.

 

Az akció során szórólapot is kaptak a sofőrök, ezen, többek között az is szerepel, hogy egy átlagos vonat fékútja akár ezer méter is lehet. De azt sem árt tudni, hogy a KRESZ szerint: ha nem működik a fénysorompó, illetve a félsorompóval kiegészített fénysorompó akkor az áthajtásnál a STOP tábla szabályai szerint kell eljárni. Azért a sofőrök zöme elővigyázatosan közlekedik a vasúti átjáróknál és nem is érti azokat, akik pár percnyi várakozás elkerülése miatt kockáztatnak.

vasutikep

A sorompórongálások még az enyhébb eset közé tartoznak. De ha nincs szerencséje a piroson áthajtóknak vagy a vasúti átjárókban figyelmetlenül közlekedőknek és jön a vonat, abból többnyire tragédiák történnek. A térségben ilyen balesetben legutóbb táborfalván halt meg egy nő, a mellette ülő fiatal lány a csodával határos módon élte túl az ütközést. A tervek szerint a rendőrség és a MÁV vasútbiztonsági szakemberei két- három hetente tartanak majd a mostanihoz hasonló akciókat.

Szöveg-fotó: Fehér Erika