Egyelőre több a rendőr, mint a migráns
Sziréna

Egyelőre több a rendőr, mint a migráns

Délelőtt elhagyhatták a nyílt menekültügyi tábort az első menedékkérők, akik elsőként a városszéli bevásárlóközpontba mentek. A Tesco parkolójában szinte folyamatos a rendőri jelenlét, és a környező utcákba és utakon is folyamatosan járőröznek a rendőrök.

 
Kollégáink legalább tíz cirkáló rendőrségi gépkocsit láttak a nap folyamán, de ha kell, a rendőrök az üzletekbe is bemennek, és szemmel tartják a migránsokat. Eddig már több csoport is kijött a Szegedi úti nyílt táborból, egyelőre többségében fiatal férfiakat látni, a városközpontban azonban a táborból kiengedett asszonyokkal is lehetett találkozni.
Egy általunk az Átlós úton megszólított fiatal férfiakból álló csoport egyik tagja elmondta, hogy Afganisztánból és Pakisztánból érkeztek. Arra várnak, hogy a bevándorlási hivatal elbírálja, kapnak-e menedékjogot. Arra a kérdésünkre, hogy Magyarországon maradnak-e vagy szeretnének tovább utazni, azt válaszolta, hogy egyelőre nem tudják.
migr02
A házirend szerint a menedékkérők legkésőbb este tíz óráig kell, hogy visszatérjenek a táborba. Napközben azt láttuk, hogy a migránsok a bevásárlás és a séta után visszamentek a Szegedi úti menekültügyi központba.
migr03
Egyetlen atrocitásról, vagy rendkívüli eseményről sem érkezett hír a nap folyamán, ami a migránsokkal lenne összefüggésben. nem hivatalos információink szerint eddig mintegy félszáz menedékkérő érkezett a most nyitott kiskunhalasi nyílt menekültügyi táborba.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos (galéria)