(►) Kalapáccsal verte agyon ismerősét
Sziréna

(►) Kalapáccsal verte agyon ismerősét

Egy közel fél évtizeddel ezelőtti gyilkosságot derítettek fel a nyomozók Kiskunhalason, miután idén februárban emberi csontokat találtak a város közelében lévő bogárzói erdős részen. A szakértők megállapították, hogy a maradványok egy 2011 őszén eltűnt idős, halasi férfi csontjai. A gyilkosság döbbenetes részleteiről tartottak sajtótájékoztatót Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az áldozat eltűnését még 2012 júniusában jelentette be a rendőrségen a rokona. Zárkózott életet élt, közeli hozzátartozói is kevesen voltak, a nyomozóknak azt sikerült kideríteniük, hogy egy fodrásszal beszélt utoljára. A sajtótájékoztatón Szabó Vendel, a megyei főkapitány bűnügyi helyettese elmondta, hogy az áldozatnak volt egy román nő ismerőse, ezért felmerült, hogy esetleg külföldre utazott, később kiderült, ez az információ félrevezető volt.

gyilkossag02

A rendőrség később megszüntetette a közigazgatási hatósági eljárást a férfi eltűnése ügyében, mert nem vezetett eredményre a körözés. Idén februárban vett fordulatot az ügy, amikor tüzelőt gyűjtögetők bejelentették, hogy Kiskunhalas közelében a bogárzói erdőben emberi csontmaradványokat találtak. A nyomozás további részleteiről Kovács Gábor, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, hogy az orvosszakértő megállapította, hogy a négy-öt éve halott test eredetileg máshol feküdt, bizonyos részei hiányoznak, a koponyáján pedig olyan sérülések láthatók, amelyek feltehetően a halálát okozhatták.

gyilkossag03

A szakértői vizsgálatok során a fogazata alapján sikerült megállapítani, hogy a 2011-ben eltűnt férfi maradványait találták meg. A rendőrség újra elővette az ügy korábbi aktáit, a későbbi széleskörű adatgyűjtés során beszerzett bizonyítékok és információk alapján június 28-án büntetőeljárást indított az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Hamarosan a nyomozók látókörébe került a feltételezett elkövető, a kiskunhalasi S. Mihály, akit korábban már az eltűnés bejelentése után tanúként kihallgattak a rendőrök. Mint később kiderült, az egyedül élő gyanúsított korábban Kecelen munkatársa volt a szintén egyedül élő eltűnt férfinek. Később mindketten Kiskunhalasra költöztek, és tartották egymással a kapcsolatot. Az 59 éves férfi a nyomozóknak végül megtört és elmondta, hogy 2011 őszén járt a sértett tanyáján, azt tervezték, hogy együtt mennek zöldséget lopni. S. Mihály elmondása szerint indulatból meglökte ismerősét, aki elesett, megsérült a fején, ő pedig hagyta meghalni.

 

A gyanúsított a későbbi kihallgatása során bevallotta, hogy a vita közben kalapáccsal többször is fejbe ütötte az akkor 70 éves férfit. A holttestet a saját tanyáján elásta, tavaly ősszel azonban kiásta, és a bogárzói erdőbe vitte a maradványok egy részét. A nyomozók később a gyanúsított által megjelölt helyen rendőrségi hullakereső kutyákkal kutatták át a környéket, lábcsontokat, bordákat, szegycsont- és koponyadarabokat találtak.

Ezek szakértői vizsgálata még tart, bizonyítani kell ugyanis, hogy a két helyszínen talált csontmaradványok ugyanattól származnak. A bíróság, azóta elrendelte S. Mihály előzetes letartóztatását emberölés megalapozott gyanúja miatt. Szöveg: Pozsgai Ákos
Fotó: Pozsgai Ákos, rendőrség (fotógaléria)