Még több határvadász lesz Halason
Sziréna

Még több határvadász lesz Halason

Szeptember 1-jén kezdi meg a toborzást a rendőrség a határvadász századokba, és ha novemberben elindulnak az első képzések, május végén lehetnek a határon azok a rendőrök, akiket a határvadász századok megerősítése miatt vesznek fel - mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Kiskunhalason is bővítik a létszámot, valamint a csapatok objektumait is. 

 

Jövő májusban állhatnak szolgálatba majd az új határvadász egységek, erről beszélt Papp Károly országos rendőrfőkapitány egy budapesti sajtótájékoztatón. Mint emlékezetes, a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy háromezer fővel növelni kell a határon jelenlévők számát. Ez Kiskunhalast is érinteni fogja, a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a már meglévő határvadász bevetési osztályok létszámát bővítik, e mellett Halason is újabb osztályokat állítanak majd fel. Ez indokolja a rendőrségi objektumok bővítését, az ezt előkészítő felmérések már városunkban is megkezdődtek.

A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak, a pályaorientációs iskoláknak a bevonásával. A járási kormányhivatalokon keresztül - elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségű - a közfoglalkoztatottak keresik meg - részletezte.

Megkeresik a korábban nem alkalmatlanság miatt elutasított jelentkezőket is. Ezen kívül a toborzáshoz használják a Facebookot, a Twittert, a képzésről ingyenes telefonszámon, valamint e-mailben is lehet érdeklődni. Valamennyi rendőr-főkapitányság területén működni fog a felvételi eljárást lebonyolító csoport.

A rendőrfőkapitány a képzésről elmondta: a felvettek egy kéthónapos alapképzés után vizsgát tesznek, a vizsga után hivatalos állományba kerülnek 12 hónapos próbaidőre, és őrmesterré nevezik ki őket. Egy további négyhónapos képzés elvégzése után pedig őr és járőr szakképesítést szereznek, így az alapképzés megkezdésétől számítva, hat hónapos képzés után helyezik őket beosztásba a határvadász századoknál.

A főkapitány hangsúlyozta: a képzést elvégzők járőrtársak lesznek, a törvényben rögzített kényszerítő eszközöket alkalmazhatják, ha a feltételek fennállnak. „Nem félkész rendőrök lesznek" - szögezte le Papp Károly. Közölte azt is: a rendőrség a szolgálati törvényben meghatározott bért tudja fizetni a határvadász századokba jelentkezőknek.
Halasmédia Online

Archív fotó: Pozsgai Ákos