Kelebián fogták el a gyilkos afgánt
Sziréna

Kelebián fogták el a gyilkos afgánt

A Belgrádba tartó gyorsvonatról szállították le Kelebiánál múlt csütörtökön a rendőrök azt a menekülő afgán bevándorlót, aki előző nap Németországban megfojtotta a feleségét – közölte a rendőrség. Amikor a német hatóságok kiadták ellene az európai elfogatóparancsot, a férfi már két napja a békéscsabai rendőrségi fogdában ült – értesült a Halasmédia.

 

A gyilkosság a Szászország tartományban lévő Hoyerswerda város egyik munkásszállóján történt, augusztus 30-án. A nyomozás eddigi adatai szerint a 32 éves afgán férfi veszekedett a feleségével, majd fojtogatni kezdte, amit csak akkor hagyott abba, amikor a nő holtan esett össze. A német rendőrség közlése szerint a gyilkosság után magához vette négy kiskorú gyermekét és elmenekült a helyszínről. Ausztria felől érkeztek Magyarországra, hogy vonattal továbbutazzanak Belgrádba. Kelebiánál a rendőrök igazoltatták és mivel nem volt náluk semmilyen papír, leszállították őket a vonatról.

Sajtóértesülések szerint a férfi személyazonosságának ellenőrzése érdekében a Terrorelhárítási Központ felvette a kapcsolatot a Frontex Európai Határőrizeti Ügynökséggel, ahonnan jelezték, hogy a férfit már keresik a német rendőrök.A Németországban kiadott elfogatóparancs alapján a Fővárosi Törvényszék hétfőn elrendelte a férfi átadási letartóztatását. Póta Péter, a törvényszék szóvivője közölte, hogy mivel az afgán férfit a német rendőrség emberölés miatt gyanúsítottként akarja kihallgatni és az átadás egyéb törvényi feltételei is fennállnak, a bíróságnak nem volt mérlegelési joga. A letartóztatásban lévő afgán férfit a német rendőrségnek szeptember 15-ig kell átvennie. A négy kiskorú gyermekét a fóti gyermekvárosban helyezték el.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos