Embercsempész bandát számolt fel a rendőrség
Sziréna

Embercsempész bandát számolt fel a rendőrség

Tízmilliókat keresett a menekülteken a lebukott 10 fős embercsempészbanda, akik a déli határ mellett működtek. A rendőrség lezárta a nyomozást, eddig közel 500 menekült csempészésével gyanúsítják őket, ügyüket vádemelési javaslattal továbbította az ügyészség felé.

 

A bűnszervezet 33 alkalommal 15 fős csoportokban szállította az illegálisan hazánk területére juttatott migránsokat, tevékenységük alapján két különböző feladatot ellátó csoportban. Az egyik – a határtérségben lakó személyekből álló – álló csoport feladata az volt, hogy a Szerbia területéről illegálisan Magyarországra átjuttatott migránsokat az ország mélységébe vigyék. A másik csoport – a mélységi átadást követően – Bécsig szállította a migránsokat, melyhez zárt rakterű gépjárműveket béreltek. A szállítmányok útvonalát esetenként szlovák forgalmi rendszámú gépkocsikkal biztosították és alkalmanként 200.000 forint járt a gépkocsi vezetőjének.

A szervezők ennek a többszörösét kapták. Csak a szállításokért összesen több mint 6 millió forintot fizettek ki a sofőröknek. Az NNI a nyomozást befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a szerb határ közelében lévő madarasi 27 éves J. István és kilenc társa ellen.

embercs02

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság indította meg a nyomozást, később azonban át vette az NNI. A nyomozás adatai szerint a magyar állampolgárokból álló tízfős embercsempész csoport 2013 novembere és 2014 októbere között bűnszervezet keretében irányította és szervezte meg közel félezer, főként szír illegális migránsok Ausztriába történő utaztatását a magyar-szerb határtól.


Szöveg: Pozsgai Ákos
Fotó: Rendőrség