Diákokat mentettek a vonatról
Sziréna

Diákokat mentettek a vonatról

Egy veszélyes anyagot szállító tehervonat ütközött egy motorvonattal, amelyen több utas is megsérült. Tűz keletkezett, ráadásul egy maró vegyület is szivárogni kezdett az egyik hordóból. A helyszínre riasztott halasi és mélykúti tűzoltóknak ezt a kárhelyet kellett felszámolni azon a gyakorlaton, amelyet csütörtökön éjszaka tartottak a helyi vasútállomáson.

 
 
 
 
 
Különleges gyakorlat helyszíne volt a halasi vasútállomás. Azt modellezték, hogy milyen mentési módokat alkalmaznának éles helyzetben a tűzoltók, ha egy veszélyes anyagot szállító tehervonat motorvonattal ütközne. A próbariadó koreográfiája szerint még tűz is keletkezett az egyik vagonban, a maró vegyületet tároló hordók pedig szivárogtak.
A személyszállító szerelvényen megsérült utasokat a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum rendvédelmi és közszolgálati orientációs képzésében tanuló diákok játszották. A gyakorlaton a halasi hivatásos és a mélykúti önkéntes tűzoltók vettek részt. A lángok megfékezése mellett a sebesülteket hordágyon hozták ki a vagonokból, közben a speciális védőruhába öltözött szakemberek megkezdték a veszélyes anyag felderítését és közömbösítését.
A gyakorlat második felében a MÁV baleset-elhárító egységével együttműködve azt próbálták ki, hogy milyen technikával lehet a kisiklott vonat alól sérültet, holttestet kiemelni. A vasút szakemberei egy speciális, hatalmas teherbírású szerkezettel emelték meg a több tíz tonnás vagont, majd a tűzoltók ki tudták emelni a testet. Mint megtudtuk: a Szegedről ideérkező műszaki csapat ezzel a technikával akár egy 120 tonnás mozdonyt is mozgatni tud.
Orbán Balázs alezredes, Kiskunhalas tűzoltóparancsnoka azt nyilatkozta, szükség van az ilyen próbariadókra, ugyanis bármikor adódhat olyan helyzet, amikor szükség lehet a vasút munkatársainak és a tűzoltóságnak az együttműködésére. A gyakorlat során egyébként a helyi állomáson zavartalan volt a forgalom.
Jáger Levente
Fotók: Anda Péter (Galéria)