Az erzsébetiek máig hálásak a halasiaknak
Közélet

Az erzsébetiek máig hálásak a halasiaknak

1957. január 13-án indult el Pesterzsébetre az a különvonat, amelyben 800 családnak vittek adományt Nagy Szeder István vezetésével a halasi kisgazdák. Tizenhat vagonnyi élelmiszert osztottak szét a rászoruló közösségeknek, az erzsébetiek azóta is hálásak ezért. A jeles alkalom 61. évfordulóján Pajor Kámán koszorúzott Nagy Szeder István szobránál.

Példa nélküli szervezőmunkával, a hivatásához méltó, mérnöki precizitással szervezte meg és bonyolította le Nagy Szeder István a város történelmének legnagyobb szabású jótékonysági akcióját. Kisgazda társaival és a halasi emberek összefogásával segítettek 800 pesterzsébeti családnak. 1957. január 13-án indult el a helyi állomásról az a különvonat, amelyen 16 vagonnyi élelmiszer volt. Pajor Kálmán szerint ennek a napnak óriási jelentősége volt. - Éppen ezért érdemel figyelmet és ilyenkor az a legkevesebb, hogy koszorút helyezek el Nagy Szeder István szobránál- fogalmazott az 56-os Emlékbizottság elnöke. Éppen ezért fogalmazódott meg benne egy kiadvány gondolata, amely a segélyakció részleteit dolgozná fel, számtalan rendelkezésre álló kordokumentummal.

Hatvanegy évvel ezelőtt óriási nélkülözés volt a fővárosban, nem csoda, hogy nagy szeretettel fogadták a halasiakat. Kiderült az is, hogy eredetileg 40 vagonnyi adomány gyűlt össze, de csak kevesebb a felét engedték fel Erzsébetre a hatóságok.  Mint megtudtuk, Nagy Szeder István kolbászt csináltatott valamennyi családnak, ezen kívül rengeteg élelmiszer, zöldség volt a szállítmányban. Az erzsébetiek nem győztek hálálkodni, nemcsak személyesen, hanem számtalan levélben mondtak köszönetet a halasiaknak.

Még több cikk

Valami véget ért…

Valami véget ért…

Tavasz a télben

Tavasz a télben