Diákmunka adózása

2013. május 21-ig bevallást kell adnia annak a magánszemélynek, akinek az előző évben adóköteles jövedelme volt, és nem számol el munkáltatójával. A kötelezettség életkortól független, nem mentesülnek a kiskorúak, a nyugdíjasok és a diákok sem. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákok illetve szüleik bizonytalanok az adókötelezettség teljesítésével kapcsolatban.

A legfontosabb annak tisztázása, hogy a szerzett bevétel adóköteles-e. Ebben a foglalkoztatók tudnak elsődlegesen segíteni, már a szerződéskötéskor tisztázni kell a foglalkoztatás formáját. Ha megszűnik a foglalkoztatás, az adóköteles jövedelemről a kifizetőnek, munkáltatónak igazolást kell kiállítania, illetve ezt a következő év január 31-ig ismét el kell juttatnia a volt munkavállalóhoz. Ebből kiderül, hogy milyen jogcímen, mekkora összeget fizettek ki, abból mennyi adóelőleget, adót vontak le.

A diákok többféle jogviszony keretében vállalhatnak munkát (munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (megbízás), esetleg egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezetben való foglalkoztatás). Ezen jövedelmek adókötelesek, amelyet be kell vallani. A bevallásnak abban a sorában kell feltüntetni a jövedelmet, mely megfelel a foglalkoztatás formájának, és ami az igazoláson is szerepel. Az adóköteles jövedelemből vonnak adóelőleget is, ez sem maradhat ki a bevallásból.

Sok diák kap ösztöndíjat is, amely jellemzően adómentes, bevallani nem kell, adót sem kell fizetni utána. Ugyanez a helyzet az egyszerűsített munka keretében (ha az ebből származó kereset 840 ezer Ft-nál kevesebb), illetve a háztartási alkalmazott részére kifizetett, adórendszeren kívüli jövedelmekkel.

Ezzel a témával kapcsolatosan bővebb, teljes körű tájékoztatás található a NAV honlapján, a „Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól” című tájékoztatóból.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága