Gazdafórum aktuális kérdésekről
Gazdaság

Gazdafórum aktuális kérdésekről

Új kihívások előtt áll a mezőgazdaság erre pedig fel kell készülni az agrárszektor képviselőinek – hangzott el a hétvégi halasi gazdafórumon a Közösségek Házában. Fontos, hogy képezzék magukat a gazdák, a piacokra kerüléshez szükség lesz az összefogásra, de az öntözés és a földtörvény változása is szóba került.

Változások, új kihívások előtt áll az agrárium, így volt mit megbeszélni a Halas és Környéke Gazdakör fórumán. Már évek óta hagyomány, hogy a Halasi Szüreti Fesztivál szombat délelőttje a mezőgazdaság jegyében telik. A szervezők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától, illetve a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségétől is hívtak előadókat.

A város nevében Stírné Prikidánovics Tímea a KIGSZ vezetője köszöntötte a vendégeket. Mint mondta a mezőgazdaság fontos a gyermekétkeztetés számára is, hogy jó minőségű és friss alapanyagok kerüljenek a konyhákra. Bányai Gábor országgyűlési képviselő arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a térségben milyen hatása volt eddig a pályázatoknak és a fejlesztéseknek, illetve, hogy mire célszerű felkészülni a gazdálkodóknak. – Nagyon fontos, hogy képzettek, tájékozottak legyenek a termelők, nem állunk túl rosszul, de vannak országok,melyek ezen a téren nálunk előrébb járnak, így minden gazdát bíztatok a tanulásra – mondta az országgyűlési képviselő.

A MAGOSZ főtitkára, Jakab Tamás is a mezőgazdaság előtt álló kihívásokról beszélt, így szó volt a támogatásokról, a földforgalmi törvény várható változásáról és az öntözés kérdéséről is. A MAGOSZ főtitkára szerint szükség van a halasihoz hasonló fórumokra, hiszen ilyenkor nem csak tájékoztatókat adnak a szakemberek, hanem meghallgatják a gazdák véleményét, észrevételeit is.