Halasi Borklub alakult
Közélet

Halasi Borklub alakult

Tematikus esten találkoztak május 23-án a borkedvelők a Tölgyfa Vendéglő különtermében. Ezen a helyen alakult meg Séllyei András ötlete alapján a Halasi Borklub. Szervezőként Bordás Zoltán, a Magyar Borfutár vezetője segíti munkáját. Első alkalommal Módos Ernő szekszárdi borászt hívták meg, hogy mutassa be a vidék jellegzetes nedűit.

Séllyei András Kiskunhalason és Budapesten él. Több évtizedet töltött a borász szakmában, vezetőként sok hasznos tapasztalatot szerzett. Legújabb ötlete a Halasi Borklub megalakítása.

- Dolgoztam a Magyar Borok Háza borászati kereskedelmi igazgatójaként. Évente 150 körüli, összesen pedig körülbelül 500 borkóstolót, borbemutatót tartottam, illetve tartattam meghívottakkal. Az életem hátralévő részét részben Halason, részben Budapesten töltöm el, és szeretnék hasznos lenni ezzel a felvértezett tudománnyal. A Halasi Borklub havonta tervez borkóstolókat a nyári szünet kivételével – tudtuk meg.

Bordás Zoltán vezetőként a Magyar Borfutárt képviselte. Szervezőként is közreműködik abban, hogy ezek az alkalmak a nem szakmabeliek számára is érdekes és tartalmas időtöltést biztosítsanak.

- Évekkel ezelőtt volt hasonló. Különböző baráti társaságok összejöttek borkóstolót, borvacsorát tartani. Ezek a találkozók később elmaradtak. Hiánypótlónak érzem ezt a kezdeményezést. Most kínálkozott egy lehetőség. Séllyei András megkeresett azzal a gondolattal, hogy hozzunk létre borklubot a városban. Úgy láttuk, hogy nyitottak rá a helyiek.

Szekszárdi borász volt az első meghívott. Olaszrizling, Cuvée rosé, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Bikavér, Cabernet Sauvignon és Cabernet franc szerepelt a kínálatban. Az Alisca Borrend Nagymestere látogatott el hozzánk.

- Szekszárdról jöttem, természetesen igyekeztem a szekszárdi borfajták teljes keresztmetszetét megmutatni – mondta Módos Ernő. – Szekszárd a négy vörösborvidék – remélhetőleg – egyik legjelesebbje. A városról, a történelmi borvidékről beszéltem. Szó volt a jelenlegi helyzetről, arról hogy állunk a szakmában. Érdekességképpen elhoztam Dr. Töttös Gábor krónikásunk könyvét. A második világháborúig dolgozza fel a szekszárdi borvidék történetét.

Még több cikk

Dallista július 12.

Dallista július 12.