Rögeszmélések a Thorma-múzeumban
Közélet

Rögeszmélések a Thorma-múzeumban

Rögeszmélés néven indított beszélgetéssel egybekötött ismeretterjesztő sorozatot Csányi Ágnes, a Halas Rádió főszerkesztője és Kohout Zoltán újságíró. A tegnap esti első összejövetelen Dr. Téglás Péter volt a beszélgetőpartner, a téma pedig Trianon 100. évfordulója volt.

A sorozat egyik megálmodója, Csányi Ágnes azt mondja, hosszas szervezés előzte meg a nyitórendezvény megvalósulását.

- Már nagyon régóta terveztük ezt az egész dolgot. Közéletet érintő, nem politikával átitatott témákat dolgozunk fel minden összejövetelünkön. Igyekszünk mindig kompetens előadókat hívni. Trianon századik évfordulójára emlékezünk ebben az évben, így adta magát, hogy az első alkalmunkkor erről a mindenkit érintő témáról beszélgessünk.

Az első est témája kapcsán több szakirodalmat is ajánlottak a hallgatóságnak. Téglás Péter mindet olvasta, így a könyvekkel kapcsolatos tapasztalatairól is be tudott számolni.

- Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy engem kértek fel a rendezvény beszélgetőpartnerének. Nem vagyok történész, de rengeteget olvastam a témában, így bízom benne, hogy eleget tudok tenni a közönség igényeinek. Trianonnal kapcsolatban sok neves történész jelentetett már meg szakirodalmakat, ezek mentén folyik ma este a beszélgetésünk – árulta el az est vendége.

A szervezők komoly célokat tűztek ki maguk elé sorozatukkal kapcsolatban.

- Én új szempontokat szeretnék adni azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényeinkre. Szó sincs arról, hogy Ági vagy én általunk helyesnek vélt igazságokat akarnánk az emberek szájába adni. E helyett elgondolkodtató szempontokra hívjuk fel a közönség figyelmét annak érdekében, hogy rájöjjenek, hogyan vizsgálják meg az őket körülvevő világot, a mindennapi dolgaikat – tudtuk meg Kohout Zoltántól.

A tervek szerint Ágnes és Zoltán havonta egy-egy témával jelentkezik majd a Thorma János Múzeuzmban.