Szentmisével emlékeznek Halason is az áldozatokra
Közélet

Szentmisével emlékeznek Halason is az áldozatokra

A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület segítő szervezése mellett a Keskenyúton Alapítvány felhívásához Kiskunhalas is csatlakozott, az 1944/45-ben meggyilkolt délvidéki áldozatok emlékére felajánlott szentmisék kapcsán. A Keskenyúton Alapítvány immár 19 éve hagyományosan, november utolsó vasárnapján tartotta megemlékezéseit országszerte. Idén a járványhelyzet miatt rendhagyó módon, mise felajánlás útján szervezik meg. Országszerte november 29-én lesznek szentmise felajánlások.

1944 őszén, Magyarország déli területein az előrenyomuló Vörös Hadsereg nyomában hatalomra kerülő titói partizánok véres öldöklést hajtottak végre az ottmaradt magyar, német és szerb-horvát lakosság ellen. A válogatás nélkül összeterelt férfiakat, nőket, gyerekeket napokig kínozták, majd az áldozataikkal előre megásatott tömegsírokba lőtték őket. Különös kegyetlenséggel bántak a papokkal és az apácákkal. 1945 januárjától a megmaradt német és magyar lakosságot lágerekbe hajtották. A legyilkolt vagy táborba hajtott civileket ingó és ingatlan vagyonuktól megfosztották, és háborús bűnössé nyilvánították őket. A lágertáborok 1948-ig működtek.

Kiskunhalason, november 29-én, vasárnap, 10 órakor, az alsóvárosi Szent Péter Pál templomban ajánlják fel szentmisét az 1944/45-ben legyilkolt délvidéki áldozatok emlékére.