Tudnivalók az EP szavazásról
Közélet

Tudnivalók az EP szavazásról

Reggel 6-kor nyitnak a szavazókörök, így a korán kelők voksolással kezdhetik a napot. Vasárnap – május 26-án - lesz hazánkban az Európai Parlamenti választás. Halason 30 szavazókör áll rendelkezésre egészen este 7 óráig. A szavazáshoz szükség lesz a személyazonosító okmányokra. Kilenc párt szerepel a szavazólapon, közülük kell az egyikhez x-et tenni.

A 22 ezer 682 halasi választópolgár 30 szavazókörben adhatja le a voksát vasárnap. Halason a már megszokott helyeken lesznek a szavazókörök. Hogy kinek hová kell menni azt a megküldött értesítők tartalmazzák. Az átjelentkezéssel szavazók számára ezúttal is az 1-es számú, vagyis a Szilády Áron Gimnáziumban lévő szavazókört jelölték ki. A pártok listáira lehet szavazni. Kilenc párt szerepel a szavazólapon.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját pl. lakcímkártyával. A választópolgár ezek után megkapja a lebélyegzett szavazólapot, az átvételt a névjegyzék aláírásával kell igazolni. Akinek nincs érvényes okmánya, az felkeresheti a kormányablakokat, melyek a választás napján rendkívüli nyitvatartással állnak rendelkezésre. Nem kötelező, de célszerű a korábban megküldött értesítőket is vinni, mert ez segítséget jelent a szavazatszedő bizottságok tagjainak. Akkor érvényes a szavazat, ha a felsorolt 9 pártnál lévő körök egyikébe két egymást metsző vonalat (x vagy +) tesz a választópolgár és mindezt tollal kell megtenni. A szavazófülkékben lesznek tollak, de sajátot is lehet használni.

Vasárnap várják az első szavazókat is. Ők nemzetiszínű szilikon karkötőt kapnak ajándékba. Halason is nagy apparátus dolgozik azon, hogy minden zökkenőmentesen történjen a választás napján és úgy tűnik most minden eddiginél több pártdelegált lesz jelen a szavazókörökben. A halasi szavazókörökben általában 8 fő felügyeli a választást, de lesz ahol 11 fő.

A szavazókörök egész nap, vagyis reggel 6-tól este 7 óráig nyitva lesznek. A mozgóurnákat a délutáni órákban viszik ki a kért helyekre. Az esetlegesen felmerülő kérdésekben a szavazókörökben a szavazatszedő bizottságok tagjai és a városháza épületében a helyi választási iroda munkatársai tudnak segíteni.

Az első eredményekre az éjszakai órákig várni kell. Az európai parlamenti választás tájékoztató adatait – a szavazáson megjelent választópolgárok számának kivételével - csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás, azaz május 26-án 23 óra után- közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Archív fotó: Jáger Levente