(►) Budapest-Belgrád: aláírták a hitelszerződést
Gazdaság

(►) Budapest-Belgrád: aláírták a hitelszerződést

Fontos megállapodás jött létre. A Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződésének aláírásával megkezdődhet az építési munka – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. A megállapodás feltételei előnyösek és biztonságosak Magyarország számára, a hitel fix kamatozású és előtörleszthető. A vasútvonal fejlesztésével Európa egyik logisztikai központjává válhat Magyarország – fűzte hozzá a miniszter. Halas polgármestere Fülöp Róbert is reagált a hírre. Városunk életében új korszak kezdődik. Elhárult az utolsó akadály a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés elől, így hamarosan megkezdődik a tényleges kivitelezés – írta Fülöp Róbert.

Magyarország számára előnyös és biztonságos hitelszerződés született a Budapest-Belgrád vasútvonal létrehozására Magyarország és Kína között – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter, aki aláírta a beruházás elindulásához szükséges hitel-megállapodást.

Az MTI tájékoztatása szerint a pénzügyminiszter kiemelte:: a szerződés aláírásával megkezdődhet a beruházás, amellyel térségünk logisztikai központjává válhat Magyarország. A kínai Eximbankkal kötött megállapodás szerint a beruházás 85 százalékát hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrész biztosításával finanszírozza a magyar állam - emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: a megállapodás pénzügyi feltételei a piacon jelenleg elérhető államadósság-finanszírozási lehetőségekkel összevetve is kedvezményesek.

A pénzügyi tervezést és a kiszámíthatóságot erősíti, hogy a hitel fix kamatozású, így a piaci körülmények esetleges romlása esetén sem változnak a feltételek. A hitelszerződés lehetővé teszi továbbá az előtörlesztést is, ennek megfelelően a kormány folyamatosan vizsgálni fogja a piaci feltételeket, és amennyiben az Magyarország számára előnyös, kezdeményezni fogja az előtörlesztést.

Varga Mihály emlékeztetett: a beruházást kivitelező magyar-kínai konzorciummal tavaly tavasszal írták alá a vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó szerződést. A szerbiai szakaszon már folyik a felújítás, amely a várakozások szerint 2022 végére készül el. A cél az, hogy 2025-re a teljes vasútvonal megépítése befejeződjön – olvasható a kormany.hu-n.