381 millió forintból újult meg a halasi kórház (galéria)
Gazdaság

381 millió forintból újult meg a halasi kórház (galéria)

Közel 12 milliárd forintnyi uniós fejlesztési pénz érkezett az elmúlt években Kiskunhalasra- mondta Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár pénteken délelőtt a kórházban. Egy 381 millió forintos projekt keretében megújult a homlokzat, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően valamennyi nyílászárót kicserélték, az épület szigetelése is megoldódott.

Megszépült a halasi kórház, a külcsín mellett az is fontos, hogy valamennyi nyílászárót lecserélték, az épület hőszigetelése is megoldódott. Mégpedig egy 381 millió forintos, példaértékű beruházás keretében. - Az itteni beruházás jó kezekben volt, úgy ment át, mint kés a vajon. Összesen nyolc hasonló beruházás zajlik egyszerre az országban, szeretném ha mindenhol ilyen jól haladnánk, mint ahogy Kiskunhalason haladtunk - fogalmazott dr. Gondos Miklós, a Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a fejlesztés átadó ünnepségén.

A kivitelező időre elkészült a munkálatokkal annak ellenére, hogy több, előre nem várt nehézség, műszaki probléma felmerült - mondta dr. Csiki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, aki dr. Kásler Miklós minisztert képviselte a rendezvényen. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerint 12 milliárd forintos EU-s forrás érkezett az elmúlt években Kiskunhalasra. a kormány az elmúlt években jelentős összegeket fordított egészségügyi infrastrukturális fejlesztésekre és beruházásokra a gyógyulás korszerű és méltó körülményeinek megteremtése érdekében, valamint azért, hogy mindenki a lakóhelyéhez a lehető legközelebb férjen hozzá a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásokhoz.   

dr. Gondos Miklós, Bányai Gábor, Vitályos Eszter, dr. Csiki Zoltán, Fülöp Róbert és dr. Szepesvári Szabolcs a szalagátvágáson

Bányai Gábor országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt kezdődött a fejlesztés előkészítése. Egy összefogás eredménye az, hogy sikerült végrehajtani az előzetes terveket. Jelezte, van még tennivaló és van kormányzati akarat is arra, hogy a fejlesztések folytatódjanak. Fülöp Róbert polgármester szerint látványos a változás, mostantól a betegek egy megújult intézményben gyógyulhatnak. Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató valamennyi közreműködőnek köszönetet mondott, kiemelte, hogy a beruházás úgy zajlott, hogy közben egyetlen percre sem állt le az aktív betegellátás. 

A megújult épületet dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek áldotta meg, aki elmondta, ő személyesen is hálás az intézménynek, mert korábban itt operálták. Az ünnepélyes avatón dr. Kellner M. Barnabás főorvos tartott előadást a kórház történetéről. A szülész-nőgyógyász egyébként közel öt évtizede dolgozik az intézményben, ez volt az egyetlen munkahelye. (Részletek a 19 órakor kezdődő híradóban.)