(►) A gazdák szempontjából is komoly tétje van az európai parlamenti választásnak
Gazdaság

(►) A gazdák szempontjából is komoly tétje van az európai parlamenti választásnak

Élénk média- és lakossági érdeklődés övezte Nagy István agrárminiszter jánoshalmi látogatását. A tárcavezető Bányai Gábor országgyűlési képviselő társaságában a Gazdaországjárás keretében tartott fórumot az FVM Kelet-Magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakképző Iskolájában és Kollégiumában. Nagy István sajtótájékoztatót is tartott, ezen kifejtette, a közös uniós agrárpolitikából származó minden egyes eurócentnek és a nemzeti forrásból származó forintnak a gazdáknál van a helye. 

Tizennyolc év után látogatott az FVM Kelet-Magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakképző Iskolájába és Kollégiumába hivatalban lévő agrárminiszter. Nagy István Bányai Gábor országgyűlési képviselő társaságában tartott fórumot az intézményben. A tárcavezető a politikussal együtt egy közös sajtótájékoztatón is részt vett, ahol fontos bejelentések hangzottak el. A miniszter a gazdákat sújtó szélsőséges időjárás kapcsán kifejtette, a kormány többlépcsős intézkedéssorozatról döntött az aszály kezelése érdekében. Kitágították az öntözési idényt, amely kezdetét áprilisról márciusra hozták előre, végét pedig szeptemberről októberre tolták ki. Az öntözési infrastruktúra fejlesztésére pedig - tíz esztendőn keresztül - évente 17 milliárd forintot hagytak jóvá.    

Az agrártárca vezetője kitért a közelgő választásokra is. Úgy fogalmazott: az európai parlamenti választás óriási tétje, hogy olyan képviselőket választanak-e, akik a magyar gazdák érdekeit képviselik Brüsszelben vagy olyanokat, akik Brüsszel érdekeit akarják megvalósítani Magyarországon.   Nagy István szerint a közös uniós agrárpolitikából származó minden egyes eurócentnek és a nemzeti forrásból származó forintnak a gazdáknál van a helye. Hozzátette: ez a legigazságosabb elosztási forma egész Európa lakossága számára, hiszen a támogatások nagy mértékben befolyásolják az élelmiszerárak alakulását.     A magyar kormány számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, amely a földalapú támogatásokat 15, a vidékfejlesztési forrásokat 25 százalékkal csökkentené - jelentette ki a miniszter.

A sajtótájékoztatót követően a Gazdaországjárás keretében fórumot tartott több száz érdeklődő előtt. A vendégeket Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere és Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte.

Videó: Csóti Gábor