A miniszterelnök avatta fel az új mélykúti vágóhidat (galéria)
Gazdaság

A miniszterelnök avatta fel az új mélykúti vágóhidat (galéria)

Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszter is részt vett a mélykúti Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyáravatóján. Az új üzemben 350 új munkahely jött létre, a teljes beruházás értéke 40 millió Euró. A magyar kormány több mint 4 milliárd forinttal támogatta az üzem megépítését.

Kiss István a Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntötte a vendégeket, mint mondta 2013-ban fogalmazódott meg az új üzem létesítésének ötlete. A Hunent Zrt. jelenleg hétszáz dolgozót foglalkoztat és húsz milliárd forintos forgalmat bonyolít. Az új üzem tovább erősíti a cég piaci helyzetét. Az elnök köszönetet mondott Bányai Gábor térségi országgyűlési képviselőnek, aki az első perctől segítette a beruházás létrejöttét. Az európai csúcstechnológiát képviselő víziszárnyas-feldolgozó üzem 4,4 milliárd forintos állami támogatással épülhetett meg. A beruházás összköltsége eléri a 12,5 milliárd forintot. 

Bányai Gábor országgyűlési képviselő elmondta, 2016-ban személyesen tudott egyeztetni a mélykúti tervekkel kapcsolatban a miniszterelnökkel, egy héttel később már megérkezett a jó hír, így 2017-ben megtörténhetett az alapkőletétel, 2018 decemberében pedig már a próbaüzem zajlott. A képviselő szerint hatalmas lehetőség ez a térség számára, hiszen új munkahelyek jöttek létre, a helyi emberek által felnevelt állatok kerülnek ide, hosszú távú munkát, megélhetést jelent több ezer embernek.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében kiemelte, egy családi vállalat nőtt egy erős középvállalattá, amely átvészelte a madár influenza okozta gazdasági válságot, mert és tudott fejlődni, így vált az Európai Unió második legmeghatározóbb vízi szárnyas feldolgozójává. A mélykúti példa is mutatja, a magyar falvaknak, kisvárosoknak is van jövője. A kormány támogatja azokat az elképzeléseket, amelyek magyar vállalkozók fejlesztéseinek köszönhetően, magyar tervezők, magyar kivitelezők és magyar munkások munkájával tud fejlődni. Az ünnepélyes átadón most nem szalagot vágtak át, hanem nagyméretű kockákból kirakták a Hunent Zrt. logóját.

Fotók: Anda Péter