A ponty és a harcsa a legkelendőbb
Gazdaság

A ponty és a harcsa a legkelendőbb

Nagy a forgalom a piaci halárusnál a karácsony előtti napokban. Ilyenkor talán még azok is vásárolnak halat, akik az év során ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztják.

Mint megtudtuk, 2019-ben nagyjából annyi hal fogyott, mint a korábbi években. Hiába csökkent az ár, az emberek nem vettek több halat.

- Amikor csökkent a halak ÁFA-ja, mi is csökkentettük az árakat. Ettől függetlenül nem jöttek többen vásárolni. Viszont, ahogy elkezdődött a december, minden piaci napon egyre több és több vevő érkezett hozzánk. Most, karácsony előtt pár nappal pedig úgy beindult a forgalom, hogy szinte alig lehet tartani az iramot – árulta el Zsigó József vállalkozó.

A legtöbben most is pontyot visznek. 2-3 kilós halak iránt érdeklődik a halasiak többsége. Akik csak kis adagot főznek, nem visznek egész halat, csak néhány szeletet. A ponty mellett a harcsa is jól fogy.

A vásárlók szerint sok türelem kell a karácsony előtti bevásárláshoz, mert napról napra egyre többen állnak sorba a halárusnál és a piaci standokon. A halárusnál sorban álló emberektől azt kérdeztük, milyen menüsort állítanak majd össze a megvásárolt alapanyagokból.

- A halászlé, a rántott és sült hal elmaradhatatlan nálunk karácsonykor. Sajnos év közben nem eszünk halat, mert eléggé megdrágult az utóbbi években. 4-5 ezer forintot hagytunk most is a pénztárnál, de évente egyszer megengedhetjük magunknak ezt a finomságot – mondta Laczi György, aki Kisszállásról jött Halasra halat venni.

Persze vannak, akiknél nem csak az ünnepek ideje alatt kerül halas étel a tányérokra. Sokan fogyasztanak évközben is halat. A magyarországi halfogyasztás folyamatosan nő, idén 6,7 kilogrammra emelkedett személyeként, de ez még mindig messze van a 22 kilogrammos uniós átlagtól.