Csúcsra járt a halasi malom
Gazdaság

Csúcsra járt a halasi malom

Drasztikusan megugrott a liszt iránti kereslet márciustól. Korábban is majdnem 100 százalékos kapacitással ment a malom, de kora tavasszal hirtelen megemelkedett a kereslet. Az élénk érdeklődés azóta alábbhagyott. Aki bőségesen bevásárolt, próbálja elfogyasztani a felhalmozott készleteket. 

- Hogyan sikerült eleget tenni a megrendeléseknek? Milyen átcsoportosításokra, bővítésekre volt szükség? – kérdeztük Tóth Zoltánt, a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi üzemének kereskedelmi vezetőjét. 

- Plusz munkaerővel oldottuk meg. Voltak beugrós embereink, akik pedig itt voltak korábban, azok többet dolgoztak az említett időszakban. 

- Milyen felújításokra, fejlesztésekre került sor az elmúlt hetekben, hónapokban? 

- Számunkra új kiszerelőgép érkezett februárban. Ezzel tudtuk teljesíteni a rohamot. A malomipari technológiai fejlesztések, gépcserék végére érünk lassan. Elkészültek az új búzatároló-silók. A malomudvarban aszfaltozásra, betonozásra, tereprendezésre kerül még sor. 

- Közeleg az aratás ideje. Milyen termés várható az előzetes becslések alapján? 

- Nem látjuk még. Nagyon várjuk az esőt. Kalászolásban van a búza. Eddig nem olyan fényesek a gabonatáblák. Szükséges volna, hogy szem is legyen a kalászban. 

- Honnan fogad beszállítókat a halasi malom? Történtek előzetes szerződéskötések? 

- Van előkötésünk a júliusi, augusztusi átmeneti időszakra. Bács-Kiskun és Csongrád megyéből érkezik Halasra a legtöbb búza. Olykor Tolna és Somogy megyéből is jön. 

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap május 27-i számában olvashatják.