„Egyre kevésbé éri meg szőlőt termelni”
Gazdaság

„Egyre kevésbé éri meg szőlőt termelni”

Sok szőlő fogy ezekben a napokban a kiskunhalasi piacon. A termelők véleménye megoszlik arról, hogy milyen lett az idei termés. Van, aki szerint a mennyiséggel nincs baj, de a felvásárlási ár olyan alacsony, hogy lassan már nem éri vesződni a szőlővel.

Van, aki kisebb van, aki nagyobb szemű szőlőt keres a piacon szerdánként és szombatonként. A vevők szerint finom lett a mostani termés.

- Az aprószemű, fehér, édes szőlő a kedvencem. Minden piackor kijövök, hogy vegyek pár fürtöt. Nem értek a szőlőtermesztéshez, így azt nem tudom megmondani, mennyire lett kimagasló a 2019-es termés a térségben, de mint vásárló, azt kell mondjam, régen tudtam már ilyen finom szőlőket vásárolni, mint mostanában. Az árak is elfogadhatóak, semmivel sem kell többet fizetni érte, mint mondjuk egy évvel ezelőtt – árulta el véleményét Lehőcz Józsefné.

A termelők szerint sok dolog nehezítette a munkájukat idén is. A csapadékhiány és a különféle betegségek mind-mind megoldandó problémák voltak, de ettől függetlenül a végeredmény nem lett rossz.

- Erős közepesnek mondanám az idei termést. A szárazság miatt örülhetünk, hogy egyáltalán ilyen mennyiségben maradt meg eladható szőlőnk. A zöldszüret is nagyban befolyásolta a helyzetet, a gazdák egy része bevállalta, hogy idő előtt nekikezd a szüretelésnek. Mivel a felvásárlási árak évek óta nagyon alacsony szinten mozognak, a borszőlőmet én már régen kivágattam, most annyit termelek csak, amit a piacon el tudok adni – osztotta meg gondolatait Kádár Péter.

Fejes Antalné hosszú évek óta árul szőlőt a halasi piacon. Kecelről jár át szerdán és szombaton. Véleménye szerint egyre kevésbé éri meg mezőgazdasággal foglalkozni.

- Korábban rengeteg szőlőnk volt, de amióta ilyen alacsony a felvásárlási ár, nem tudnánk belőle megélni. Most már csak csemegeszőlőnk van, azt eladjuk a piacon, e mellett pedig kénytelenek vagyunk mást is termelni, hogy legyen egy kis hasznunk. Nem tudom, meddig fogjuk még ezt csinálni. Egy vígasztal. Az elégedett vevőim, akik visszajárnak hozzám, ha finom szőlőt szeretnének vásárolni – mondta a termelő.