Egyre olcsóbban tankolhatunk
Gazdaság

Egyre olcsóbban tankolhatunk

Napról-napra folyamatosan csökken a benzin és a gázolaj literenkénti ára hazánkban is. Az autósok többsége nyomon követi, hogyan alakulnak az üzemanyagárak, a kutak forgalma pedig régen nem látott mértékben nőtt.

Az árcsökkenés oka, hogy drasztikusan esett a kőolaj világpiaci ára a múlt hétvégén, melyért az iparág három meghatározó szereplője, az Egyesült Államok, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és Oroszország a felelős.

- Március eleji találkozójukon a világ nagy kőolajkitermelői nem voltak képesek megállapodni a kitermelés csökkentéséről ráadásul Szaúd-Arábia árháborúba kezdett, továbbá még a koronavírus miatt kialakult helyzet következtében a kereslet is jelentősen csökken, mindezek miatt az olajár közel 30 éve nem látott zuhanással reagált. Az olajár jelentős esése a hazai üzemanyagárakra is hatással van, hetente többször is nagyot csökken az üzemanyagok ára a kutakon – fejtette ki Grád Ottó a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó

A hazai benzinárak megállapításánál a Mol a Brent-típus jegyzését veszi figyelembe. Ennek január közepe óta tartó zuhanása miatt estek itthon is az üzemanyagárak. A legutóbbi, 10-10 forintos árcsökkenés eredményeként most már 80-100 forinttal lehet olcsóbban tankolni hazánkban, mint például két hónappal korábban. A benzinkutasok tapasztalata szerint az árak csökkenésével egyenes arányban nő a kútra érkező autók száma. Míg korábban sokszor tankoltak keveset az autósok, az utóbbi hetekben már nagyobb mennyiségű üzemanyag kerül a gépjárművek tankjába.