Elindult az aratás
Gazdaság

Elindult az aratás

Július elején, napos időben indult az aratás térségünkben. A búza minősége és mennyisége is megfelelőnek mondható Tóth Zoltán, a Szatmári Malom Kft. kereskedelmi vezetője szerint. A kiskunhalasi üzemegység tárolókapacitását illetően is felkészült a szállítmányok fogadására.

Elkezdődött a betakarítás a gabonaföldeken. A Szatmári Malom Kft. kereskedelmi vezetője szerint az első körök két-három héten belül lemennek, ilyenkor főként helyi, térségi termelőktől vásárolnak. A nagyobb termelők és a távolabbiak ezután következnek.

- Nagyobb búzatermő vidékekről is érkeznek hozzánk. Ami már most látszik, hogy a homoki búzák jobbak idén. Itt 100 hektáron majdnem 8 tonnás átlaggal lehet számolni. Orosháza környékén az átlag 5,5 tonna körül van. A sok eső miatt a gombabetegségekre is figyelni kell a búzánál – mutatott rá Tóth Zoltán.

Tóth Zoltán a Szatmári Malom Kft. kereskedelmi vezetője

Ahogy minden ágazatban, úgy itt is fontos a piaci helyzet alakulása. A tavalyi évben aratás után felmentek az árak a külföldi exportnak köszönhetően.

-Úgy érzem, idén normálisan alakul a búza felvásárlási ára minőségtől függően. Ebben az évben 45-50 ezer forint tonnánként – tájékoztatott a kereskedelmi vezető.