Emelkedett a minimálbér
Gazdaság

Emelkedett a minimálbér

A minimálbér összege 149 ezer forintra, a garantált bérminimum 195 ezer forintra nőtt 2019. január elsejétől – közölte a Pénzügyminisztérium. A béremelkedés a GYED összegét is emeli, ezen kívül a családi adókedvezményeknél is történt változás.

Mivel kétéves megállapodás született a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén nem csak 2019-ben, hanem 2020-ban is 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be a pénzügyi tárca. 

A családalapítást, gyerekvállalást is tovább próbálják ösztönözni, így idén ötezer forinttal emelkedik a kétgyerekesek adókedvezménye, vagyis havi negyvenezer forintot tudnak megtakarítani.

A tájékoztatás szerint január 1-től a minimálbér emelkedésével nő a gyermekgondozási díj, valamint a diplomás GYED összege, utóbbit az érintettek már a gyermek két éves koráig igénybe vehetik. A gyermekgondozási díj maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik az úgynevezett GYOD, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.