Félidőnél az aratás
Gazdaság

Félidőnél az aratás

A gabonatermelők nem örülnek a túl esős nyárnak. A napokban még azon aggódtak, hogy ha így folytatja az időjárás, lehet, hogy mindent be sem tudnak takarítani. A búzaszemeket is megviselte az időjárás. A termés egy részét csak takarmányozásra lehet használni.

Csanádi Lajos a megyei agrárkamara alelnöke a helyi Gazdakör elnöke folyamatosan figyeli a gabonatáblákat, hiszen javában tart az aratás a térségben is. A gazdák az elmúlt hetek nagy esőzései miatt a búza betakarításával nem tudtak olyan ütemben haladni, ahogyan szerették volna. Csak bizakodni tudnak abban, hogy legalább pár napig a számukra kedvezően alakul az időjárás. Az elmúlt napokban nem is esett jelentősebb mennyiségű csapadék.

Több okból sem kellene már sok eső a betakarítás végéig. A nagy nedvességben még az is félő lenne, hogy elkezdenek csírázni a gabonaszemek, ilyenkor több a betegség és a kártevő, sőt még a gyorsan növő gyomnövények is rontanak a helyzeten – sorolta a mezőgazdasági szakember. A termés egy része így is már csak takarmánynak lesz használható – fűzte hozzá.

A mezőgazdászok úgy látják, hogy a betakarított termés elhelyezésével és értékesítésével nem lesz gond. Az viszont már most látszik, hogy a szalmával nincs minden rendben, nem felel meg a mennyisége a várakozásoknak, már most kezd hiány a hiány kialakulni.