Fogyóban a hazai burgonya
Gazdaság

Fogyóban a hazai burgonya

Hazánkban többnyire január végéig, február elejéig tart ki a burgonyatermés, így történt ez most is. A halasi piacon még van a térségben termett gumókból, de arról számoltak be az őstermelők, hogy itt is fogyóban a készletek. A csökkenő kínálat emelkedést hozhat az árakban.

Gyakran szerepel burgonya a magyarok étrendjében. Ám mostanra kiapadóban vannak a hazai készletek. A halasi piacon is erről tudnak beszámolni az őstermelők, bár itt azért még akad a helyi termésből, több standon is kínálnak hazai krumplit. – Tudtuk, hogy ez lesz majd, hiszen a tavalyi év időjárása nem kedvezett a burgonyának, nem lett túl jó a termés így hamarosan szükség lesz a külföldről behozott krumplira is – mondják az őstermelők.

Ahogy fogy a burgonya készlet, úgy emelkednek az árak, bár a vevők azt mondják, a halasi piac még továbbra is a megfizethetőbb helyek közé tartozik. Most 200 forint körül van a krumpli kilója, de az árakat a minőség is befolyásolja. Túl sokat viszont nem mernek emelni a termelők, mert azt már nem biztos, hogy megfizetnék a vevők.

A mezőgazdaság nagy kockázatot jelent, így a burgonyatermesztés is kiszámíthatatlan. Tavaly öntözni kellett, többször permetezni és mégsem lett akkora termés, mint amit reméltek a gazdák. Jó hír, hogy azért vannak fiatal őstermelők is – például a piacon áruló Tóth Vanda – akik a nehézségek ellenére is látnak fantáziát a burgonyában. A fiatal őstermelő azt mondja, nagyobb tételben érdemes termelni, így ő is bővítést tervez, tavasszal már két hektáron szeretne gazdálkodni, hogy aztán legyen mit árulni a halasi piacon.