Fontos döntés a fúrt kutakról
Gazdaság

Fontos döntés a fúrt kutakról

Fontos törvényjavaslatot fogadott el az Országgyűlés. Ennek értelmében nem kell engedélyeztetési, bejelentési eljárás lefolytatására 80 méteres kútmélységig - írja a szuperfarmhu.

Elfogadta az Országgyűlés az „Egyes törvényeknek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról” szóló törvényjavaslatot, amely könnyítést jelent az öntözésfejlesztéshez. A  szuperfarm.hu híradása szerint a jogszabály hatályba lépése után 80 méteres kútmélységig nem lesz szükség sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatására, kivéve a gazdasági célú vízkivételt, illetve a karsztvízkészletek érintettségének esetét. A korábban engedély nélkül létesített kutak pedig utólagos fennmaradási engedélyt kaphatnak, bírság kiszabása nélkül, amennyiben a tulajdonosok 10 éven belül legalizálják a helyzetet. Az új szabályozás alapján mentesül a díjfizetési kötelezettség alól az öntözési berendezések vagy az öntözőtelepek engedélyezési eljárása.

Magyarországon jelenleg 85 ezer hektárt öntöznek, a 200 ezer hektárra kiépített csatornahálózat elhanyagolt, és az agrárszakemberek szerint az öntözés hiánya jelentős gátja a magyar mezőgazdaság versenyképességének. Az agrárkamara felmérése alapján a termelők félmillió hektárra jeleztek öntözési igényt.