Gazdaságfejlesztés három járásban
Gazdaság

Gazdaságfejlesztés három járásban

Mindenkinek legyen munkája és minden munkáltatónak legyen elég dolgozója – ez a cél. A térségben is tapasztalható munkaerő-hiány és vannak szakmák, melyekre alig találnak dolgozót a munkáltatók. Ezeket a problémákat próbálja kezelni egy Bácsalmási központú konzorcium melyben a halasi és jánoshalmi járás is érintett. A program még a határon túlról érkező munkavállalókra is számít.

Három járás – a bácsalmási, jánoshalmi és kiskunhalasi - vesz részt abban a 800 millió forintos gazdaságfejlesztést támogató foglakoztatási programban melynek fő célja, hogy összehozza a munkáltatókat a munkavállalókkal és ezzel enyhítse munkaerőhiányt – számolt be Halason a Közösségek Házában tartott tájékoztatón Puskás Hajnalka foglalkoztatási szakértő.

Mint mondta, a jövőben több rendezvénye is lesz majd a programnak és arra biztatják a munkáltatókat, hogy jelezzék a munkaerő igényeiket, illetve azt, hogy mely szakmákra nem találnak dolgozókat. A projekt többek között különböző támogatásokat és képzéseket is tud nyújtani, ám előbb az igényeket kell felmérni.

Ez a foglalkoztatási program a határon túl élőket is érinti. Halasi vállalkozások már most is alkalmaznak Szerbiából érkező szakembereket és erre ez a projekt is gondolt, például az utaztatásra, illetve a szállás támogatására – tudtuk meg Kudlik Erika gazdaságfejlesztési szakértőtől, aki Szabadkáról érkezett.

Bácsalmás város önkormányzata a konzorciumi vezetője ennek a programnak, de számítanak a Bácsalmási mellett a Jánoshalmi és Halasi járások aktív részvételére is.

Fotók: Anda Péter