Gyors lesz és gyorsan megtérülő
Gazdaság

Gyors lesz és gyorsan megtérülő

A Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Tompán Dr. Budai Gyula miniszteri biztos és Bányai Gábor országgyűlési képviselő. A politikusok szerint a közlekedési fejlesztés lendületet adhat a térségnek, megújulnak a vasútállomások, logisztikai központ létesülhet, és a magyar és szerb főváros is alig egy órányi utazással elérhető lesz.

Budai Gyula miniszteri biztos úgy gondolja, a jövő a vasúté. A görög kikötőkből a Belgrád-Budapest vasútvonalon juthat el az áruk nagy része Európa felé. A gazdaság, a turisztika egyaránt profitálhat ebből a közlekedési fejlesztésből. Hatással lesz a munkaerő piaci helyzetre is, hiszen akár Kiskunhalasról egy óra alatt elérhető lesz a két főváros. Nem csak vasútvonal épül, hanem infrastruktúra, amellyel gazdagodhatnak ezek a térségek.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő is a vasútvonal mentén lévő fejlesztésekre hívta fel a figyelmet. A politikus szerint megújulnak majd a vasútállomások, Kiskunhalas vasúti csomóponti szerepe is felértékelődik, valamint nagy lendületet hozhat a térségnek a tervezett logisztikai központ megvalósítása.

A gyorsvasút ellenzői azzal érvelnek, hogy ez nem megtérülő beruházás - tévednek, mondta Bányai Gábor, a számítások szerint a növekvő nemzetközi vasúti forgalom a tranzitdíjak növekedését is magával hozza, így jóval rövidebb megtérüléssel lehet számolni, mint más vasútvonalak esetében.