Halas és Zombor sikeres pályázata
Gazdaság

Halas és Zombor sikeres pályázata

Kedden délelőtt zárult a Jó szomszédok a közös jövőért szlogenű határokon átnyúló pályázat, melyben Kiskunhalas és Zombor település vett részt. A 2018 és 2020 márciusa között zajló uniós támogatással megvalósult projekt többek között hátrányos helyzetű nőknek adott esélyt levendulatermesztéssel egy jobb életre.

- A program célja az volt, hogy a falun élő, hátrányos helyzetű hölgyek saját kertjükben, földterületeiken tudjanak általunk biztosított levendulát termeszteni. Ezzel nem csak anyagilag tudtak gyarapodni, hanem társadalmilag is fel tudtak emelkedni. Gondolok itt arra, hogy az új, megszerzett tudásukkal nem csak a levendulatermesztésben lettek járatosak, hanem más növények gondozásában, nevelésében is jeleskednek most már, ami a későbbiekben további munkalehetőségekre is lehetőséget nyit nekik – árulta el Pribilla Attila, Zombor segédpolgármestere.

A Női vállalkozások faluhelyen című projekt fő kedvezményezettje Zombor város önkormányzata. A teljes költség 207 ezer eurónál is magasabb összeg, ebből az Európai Unió több mint 176 ezer eurót biztosított. Zombor segédpolgármestere úgy látja, a projektben résztvevő nők sokat profitálhattak ebből a folyamatból.

- Olyan szempontból is hasznos volt ez a program, hogy ezek az asszonyok korábban nem ismerték egymást. De összekapcsolta őket a közös cél, így most már közösen gondolkodnak, tervezgetnek. Olyan tervük van, hogy kérvényezni fogják, hogy a földjeiket bio minősítéssel lássák el, ezzel pedig további lehetőségek nyílnak majd előttük – mondta Pribilla Attila.

Farkas Dániel polgármesteri kabinetvezető a projektzáró rendezvényen elmondta, véleménye szerint mindkét fél jól járt a közös együttműködéssel.

- Az a különleges helyzet állt elő, hogy bár Zombornak nem Kiskunhalas a testvértelepülése, hanem Baja, mégis velünk kötöttek partneri megállapodást. Azt gondolom, minden uniós projekt azon túl, hogy sok projekttapasztalatot hoz, egyfajta anyagi gyarapodást is eredményezhet a felek számára. Alapvetően részünkről most a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. vett részt, akik szakmai segítséget nyújtottak szerb partnereinknek. Úgy érzem, hasznos segítői tudtunk lenni Zombor településnek a projekt megvalósulásában.