Jubiláló Kunsági Borverseny
Gazdaság

Jubiláló Kunsági Borverseny

Fontos, hogy a termelői és a vásárlói igények és elképzelések találkozzanak. Ez volt az egyik meghatározó üzenete a Csipke Hotelben rendezett XX. Kunsági Borversenynek, melyen az ágazat legjobbjai vettek részt. Hat szakmai bizottság kétszáznegyven bormintát bírált el.

Fülöp Róbert üdvözölte házigazdaként a megjelenteket. A polgármester azt mondta, a Csipke Hotel méltó helyszín a rendezvényhez. További borünnepeket, így a Halasi Borudvart és a Halasi Szüreti Fesztivált is a jelenlevők figyelmébe ajánlotta. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke vállalta a borverseny fővédnökségét. Megnyitó beszédében hangsúlyozta, Bács-Kiskunban már hagyomány, hogy támogatják a legjobb borokat. Ezeket a nedűket bel- és külföldön egyaránt népszerűsítik.

Bányai Gábor azt kívánta, hogy a borász társadalom gyarapodjon. Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy van jövője a szőlőtermesztésnek. Reméli, hogy az uniós kvóta felszabadítása következtében új ültetvények is lesznek. Frittmann János azt mondta, jó tapasztalni azt a fejlődést, változást, ami végbement a régióban. A Kunsági Borvidék elnöke rámutatott, hogy ennek a borvidéknek nagyobb a piaca, mint amit megtermel. Reményét fejezte ki, hogy a verseny visszaigazolja a jó eredményeket. Sztanev Bertalan a Földművelésügyi Minisztériumot képviselte. A borverseny szakmai elnökeként vett részt a programon. Elmondta, a meglevő termékleírásokat korszerűsítik. A minisztérium javaslatot tesz borkarakterek, borstílusok és borfajták megjelenítésére. 

Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára úgy fogalmazott, hogy a 2017-es év kiemelkedő borokat hozott, a versenyen fehér, vörös és rose, valamint desszertbor kategóriában értékeltek. Szőke Sándor elnök, főszervező a Halasi Hegyközség nevében nyilatkozott. Az elmúlt hetek időjárása kapcsán kijelentette, károsodás van az ültetvényekben. A kárfelmérés folyamatban van. Reméli, azért nagy probléma nincs, és még lehet jó termés idén. A borverseny eredményhirdetését március 22-én tartják Kecskeméten, az eredetvédelmi konferencián. További részletek a március 14-i Halasi Tükörben.