Kevesen választották a zöldszüretet
Gazdaság

Kevesen választották a zöldszüretet

A vártnál jóval kevesebben éltek a halasi hegyközségnél a zöldszüret lehetőségével. A helyi termelők is állami kompenzációt kaphattak, ha vállalták, hogy június 24. és július 11. között még zölden leszüretelik a szőlőjük egy részét. Az agrárminisztérium ezzel próbálja meg visszafogni a terméshozamot és valamelyest kárpótolni a gazdákat. Jó termés várható, ez kihatással lesz az idei felvásárlási árakra.

Sokan meghökkenve, elszomorodva nézték a zöldszüretet. A fürtöket még zölden leszedte jó néhány halasi és halas környéki gazda is. A termelőknek komoly döntést kellett hozniuk, vagy állami kompenzációt kapnak és leszedik az éretlen fürtöket, vagy kockáztatnak, hiszen hónapokkal később a beért termést nem biztos, hogy megfelelő áron tudják értékesíteni. Szőke Sándor borász, a Halasi hegyközség elnöke úgy gondolja, sokan idegenkedve fogadták ezt a lehetőséget.

A Halasi Hegyközségnél 46 termelő, összesen 86 hektárnyi területen jelezte, hogy részt vesz a zöldszüreten. Később többen meggondolták magukat, így alig 42 hektáron lett csak leszedve zölden a szőlő. Ebben van egy olyan 11 hektáros terület, amely nem itt van, csak a gazdasági aktát vezető hegyközségnél, azaz nálunk szerepel ez a tétel is. Megértem a termelőket, hogy idegenkedtek ettől a lehetőségtől.

A gazda szemlélet egészen más, az azt mondja, amit megtermeltem azt nem fogom leszedni még zölden. Jó termés várható és a még pincékben lévő, eladatlan borkészletek miatt, várhatóan nagyon nehéz megfelelő áron értékesíteni majd a szőlőt. További részletek 19.00-kor a Híradóban.