Kiskunhalason is megvalósult az új naperőmű
Gazdaság

Kiskunhalason is megvalósult az új naperőmű

Dél-Kelet Magyarországon 19 napelemparkot épített az MVM Csoport. A naperőművekkel a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása csökkenthető – áll a cég közleményében. Halason a Vásártér mögött alakították ki a naperőművet, a területet az önkormányzat adta bérbe.

Halasnak jók az adottságai, magas a napsütéses órák száma. A városban pár éve már üzemel az önkormányzat naperőműve, de több vállalkozás is kialakított napelem parkokat. Korábbi programok segítségével oktatási intézményekhez is szereltek napelemeket, illetve a kórház is élen jár e téren.

Az új napelemparkot – a Vásártér mögött - az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. hozta létre. A Halason történt beruházás egy program részeként valósult meg melynek keretében Európai Uniós segítséggel összesen 19 darab 0,5 MW beépített teljesítményt nem meghaladó fotovoltaikus kiserőművet alakítottak ki.

A tájékoztató szerint a fejlesztések az NKM Áramhálózati Kft. területén a következő településeken valósultak meg: Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kecel, Kecskemét (4 db különálló erőmű), Kiskunhalas, Kötegyán, Jánoshalma, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Soltvadkert, Szegvár, Árpádhalom, Békéscsaba, Kiskunfélegyháza és Újkígyós térségében.

Az NKM Áramhálózati Kft. területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke 43 984,73 GJ-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi 11919,86 tonnával csökken. A most átadott villamosenergia-termelő rendszerek összes beépített kapacitása 11,2 MWp, névleges teljesítőképessége 9,5 MWe" – közölték a projekt zárása kapcsán.