Kitart a nyáron a dinnye
Gazdaság

Kitart a nyáron a dinnye

Az árusok szerint nem kell aggódni a nyár egyik kedvelt csemegéje, a dinnye miatt. Egyes területeken valóban két héten belül, augusztus közepére leszedik a termést, de - ettől függetlenül - várhatóan a nyár végéig eltart a hazai dinnye szezonja. Így továbbra is hozzá lehet jutni a lédús finomsághoz, ám az ára nem csökken olyan mértékben, mint ahogy azt a vevők szeretnék.

Közeleg augusztus 10. Lőrinc napja, amit a földművesek körében határnapnak tartanak. A hiedelem szerint a Lőrinc-nap után szedett dinnye már ízetlen és a húsa levet enged, "megvizesedik", de a termelők és a dinnyekedvelők bíznak abban, hogy ez nem következik be. Nemrég megjelentek olyan hírek, hogy augusztus közepétől már nem igen lesz hazai dinnye.

A szezon mintegy két héttel korábban indult a szokásosnál és a dinnyeföldek egy részén hamarosan már az utolsó szedéseket tartják. Dinnyeárusoktól megtudtuk, hogy ez részben valóban így van, viszont más országrészekben még javában van dinnye a földeken, így egy ideig még lesz utánpótlás, csak máshonnan érkezik.

A kánikulai napok sokakat csábítanak dinnyeevésre, többen akár naponta is felkeresik az árusokat és minden nap fogyasztanak dinnyét, aminek több jótékony hatása is van. Az árak viszont hetek óta tartják magukat és nem indult meg az az árcsökkenés, amit a vevők reméltek. Alacsonyabb árat főként a multik tudnak biztosítani, sokan viszont inkább a piacokon, alkalmi árusoknál, megszokott kereskedőiknél szerzik be a dinnyét.