Letették az agrárlogisztikai központ alapkövét
Gazdaság

Letették az agrárlogisztikai központ alapkövét

450 millió forintos beruházás keretében Agrárlogisztikai Központot építenek Jánoshalmán. A volt laktanya területén megépülő központban zöldség és gyümölcs tárolására és feldolgozására is lehetőség lesz. A tervek szerint az első időszakban ötezer tonna a cél, ám ezt a későbbiekben akár húszezer tonnára is bővíthetik.

Az ünnepségen Czeller Zoltán Jánoshalma polgármestere elmondta, az elmúlt hónapok során kiépítették az alap infrastruktúrát, a területet bekerítették, elkészültek a csatlakozó utak, hamarosan megkezdődhet a gyümölcsfeldolgozó üzem kialakítása, harmadik ütemként pedig a hűtőház valósul meg.

Rideg László a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés elnöke, örömmel látja a jánoshalmi fejlesztési terveket. Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek a projektnek a gondolata már 2013-ban megfogalmazódott, az önkormányzat felmérte a helyi igényeket, ennek megfelelően mindent megtett, hogy a tervből valóság legyen.

Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője úgy gondolja, ez a beruházás az egész térség mezőgazdaságára hatással lesz. Évtizedes piacra juttatási probléma oldódik meg sok termelő számára. Ez a térség mindig is híres volt a jó minőségű zöldségről és gyümölcsről, most itt helyben lehetőség nyílik a megfelelő tárolásra, feldolgozásra.

A 450 millió forint európai uniós támogatás segítségével Jánoshalma Városi Önkormányzat erősíteni kívánja a város térségben betöltött mezőgazdasági szerepét. A város vezetése célul tűzte ki a vállalkozói környezet fejlesztését. A hűtőház létrehozását pályázati forrásból, 100 %-os támogatási intenzitás mellett valósítja meg. Az ingatlanon 45 x 30 [m] alapterületű, 8,5 [m] ereszmagasságú, 11 [m] gerincmagasságú, nyeregtetős, könnyű acélváz szerkezetű üzemcsarnok, hűtőház kerül kialakításra.

Az alapterületből 720 m2 a hűtőkamra tér, a manipulációs tér 420 m2-es. A tervek szerint 2021 őszén már fogadják a terményeket az agrárlogisztikai központban. További részletek 19 órakor a Híradóban!