Megkezdődtek a Burgonya Napok
Gazdaság

Megkezdődtek a Burgonya Napok

A termelőknek, forgalmazóknak, kertészkedőknek szólt a pénteki nap, a burgonyás ételek főzőire és kedvelőire vár a szombat. Két napra a burgonya fővárosa lett Halas. Írország nagykövete is a városba látogatott a Burgonya Napok alkalmából. A pénteki nyitó napon szakmai előadások várták az érdeklődőket a Csipke Hotel konferencitermében.

Már negyedik alkalommal rendezi meg a Bács Gazda Coop a Kiskunhalasi Burgonya Napokat. A pénteki szakmai napon fajtabemutató és konferencia várta az érdeklődőket. A város nevében Fülöp Róbert polgármester köszöntötte a vendégeket, majd elindult a szakmai program, különböző – például tápanyag utánpótlásról, növényvédelemről szóló - előadásokkal. Szabó Lajos a szervező halasi vállalkozás, a Bács Gazda-Coop Kft. vezetője arról adott tájékoztatást, hogy ennyien még nem voltak a szakmai napon, mint idén. A rendezvény egyféle szezonzárás, ahol az eredményekről, a különböző fajták teljesítményéről is tájékoztatják az érdeklődőket.

A burgonya napokra ellátogatott Patrick Kelly Írország Magyarországi nagykövete is.  A diplomata elmondta, hogy örült a meghívásnak és most először jár Kiskunhalason. Hazájában is fontos a burgonya, de nem csak az étrendben, hanem az ország történelmének alakulásában is nagy szerepe volt. A nagykövet azt is elmondta, hogy jelenleg is működnek a burgonyával kapcsolatos üzleti kapcsolatok a két ország között, de ezek további erősödését reméli.  

Francia, holland, román vendégek is érkeztek a Burgonya Napokra. A Bács Gazda-Coop holland partnere, Erik Appeldooren, az IPM képviselője elmondta, hogy nyolc éve állnak kapcsolatban a Bács Gazdával és jó az együttműködés. Mintegy 700 tonna burgonyát importálunk tőlük. A tapasztalatok szerint a Hollandiában nemesített fajták közül vannak, amelyek jól teljesítenek a Magyar területeken, de vannak olyanok is amelyek gyengébben. Ezért fontosak a tesztelések.

A Burgonya Napok szombatja már a nagyközönségnek szól és a burgonyás ételeken lesz a hangsúly a Sóstó Csárdánál. Burgonyás ételek főnek majd a bográcsokban, hiszen szeretnék népszerűsíteni a burgonyás ételeket, és kiválasztják a legnagyobb burgonyát is a benevezett gumók közül.

Fotók: Anda Péter