Minden vállalkozót érintő változás jön
Gazdaság

Minden vállalkozót érintő változás jön

Július elseje fontos határidő a vállalkozók számára.  Innentől minden vállalkozónak adatot kell szolgáltatnia a kiadott számlákról az adóhatósághoz. A NAV online számlarendszerébe kell feltölteni a számlaadatokat. Az adóhatóság webes felületén is meg lehet találni a részletes tudnivalókat, de a könyvelőirodák is segítenek a vállalkozóknak.

Figyelem, közeleg a határidő! A vállalkozóknak új szabályhoz kell igazodniuk. Július elsejétől bővül az online adatszolgáltatási kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy innentől minden vállalkozónak minden belföldi adóalanynak kiállított számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. A teljesítéséhez NAV Online Számla regisztrációval kell rendelkezni. Oda kell feltölteni a számlaadatokat. A számlatömbből számlázóknak ezt számlánként egyesével, manuálisan kell megtenni.

Kiss-Százi Emese

A szükséges információk elérhetőek a NAV webes felületén, de a könyvelőirodák is próbálják segíteni a vállalkozókat az átállásban.

- Még oktatást is tartunk a témában. Ez az átállás főként az idősebb vállalkozóknak okozhat nehézséget, azoknak, akik kevésbé használnak számítógépet. Közülük többen jelezték is, hogy inkább felhagynak a vállalkozásukkal. Viszont, aki felcsatlakozik a rendszerre az tapasztalni fogja, hogy ez kényelmes praktikus megoldás.  A vállalkozóknak azt javasoljuk, hogy a határidőre próbáljanak megfelelni az új szabálynak, van ugyan türelmi idő megtanulni a rendszert, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell július 1-től átállni rá – sorolta a tudnivalókat Kiss-Százi Emese, a Ván Iroda ügyvezetője.