Munkahely lenne Halason, munkavállaló nincs (galéria)
Gazdaság

Munkahely lenne Halason, munkavállaló nincs (galéria)

Több helyi vállalkozás vezetője is arra panaszkodik, hogy hiába hirdetnek akár már évek óta jól fizető állásokat, kevés a szakember. Van olyan munkahely, ahol a halasi és környékbeli munkavállalók mellett szerbiai, magyarlakta területekről kellett dolgozókat toborozni.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a közelmúltban már volt olyan elkeseredett halasi vállalkozó, aki személyesen ment el egy szakmunkásvizsgára, hogy a papírt megszerző fiataloknak azonnal, elsőként tudjon állást ajánlani. Ez is jól mutatja, milyen nagy a szakemberhiány térségünkben. Ezért van fontos szerepe a szakmai képzést nyújtó iskoláknak.

- Nem győzzük hangsúlyozni, milyen nagy érték napjainkban egy szakmunkás bizonyítvány. Meg merem kockáztatni, hogy sok esetben felér egy diplomával. Annak érdekében, hogy a fiatalok merjenek belevágni a szakmatanulásba, különböző rendezvényeket szervezünk, ahol már az általános iskolások figyelmét is ennek a tanulási folyamatnak a fontosságára hívjuk fel - mondta el Papp Gyula.

Az iskoláknak arra vonatkozóan naprakész információi vannak, hogy hány diákjuk tudott a szakma megszerzése után elhelyezkedni. Ebben az úgynevezett utánkövetési rendszer nyújt segítséget.

- A fiatalok rendszeresen visszajeleznek nekünk, így nyomon tudjuk követni, miként alakul a sorsuk. Szakmánként változó az arány. Van, ahol a végzett szakmunkások 40 százaléka helyezkedik el a szakmájában, de akad szakma, ahol ez az érték megközelíti a 80 százalékot is - számolt be az intézményvezető.

Juhász Sándor több, mint harminc éve üzemelteti vállalkozását Kiskunhalason. Hiába hirdet jelenleg is több állást, kevés a szakember. Ezért úgy döntött, határon túlról szerez dolgozókat.

- Akárhogy, akárhol hirdettünk munkát, be kellett látnunk, hogy nem jönnek érdeklődők. Saját bőrünkön tapasztaljuk, milyen nagy a munkaerőhiány a térségben. Ezért nyitottam Szerbia irányába, az ottani, magyarlakta településekről toboroztam munkavállalókat. Eddig négy kintről érkezett dolgozóm van, de ez a szám biztosan emelkedni fog a jövőben - árulta el a vállalkozó.

A Szerbiából érkezett, magyarul kifogástalanul beszélő munkavállalók számára egyfelől csábító volt a bérezés, valamint az, hogy munkáltatójuk ingyenesen biztosít számukra szálláshelyet. Munkalehetőség tehát bőven akad a halasi vállalkozásoknál, a cégvezetők pedig bíznak abban, hogy a szakember utánpótlásnak köszönhetően a jövőben is lesz kit alkalmazniuk.

Hozzászólás (0)