Műszaki pályákra várják a fiatalokat
Gazdaság

Műszaki pályákra várják a fiatalokat

A Stadler Magyarország és a Ganzair vezetői tartottak előadást halasi diákoknak.  Arról beszéltek, hogy milyen lehetőségeket kínál vasút és a vasutat kiszolgáló ipar. A tervek szerint több hasonló tájékoztató is lesz majd, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását.

Műszaki pályákra várják a mérnököket és a fiatal szakembereket. Kedden a Közösségek Házában két cégvezető, Dunai Zoltán a Stadler Magyarország Kft. vezérigazgatója és Gidai János a Ganzair Kft. elnöke vázolták fel a fiataloknak az ágazat kilátásait.

Mint elhangzott ma már a fizikai munkakörökben is komoly tudással kell rendelkezni, hiszen egyre modernebb gépekkel, technológiákkal dolgoznak. A Stadlernél készülnek például azok az emeletes motorvonatok, amelyek jövőre állnak használatba a MÁV-nál. Az is szóba került, hogy folyik a hazai bérek felzárkóztatása, így már nem lesz érdemes kimenni külföldre munkát vállalni.

 Járműkompresszoraival a halasi székhelyű Ganzair is beszállítója a vasúti gyártásnak és ők is számítanak a fiatal munkaerőre. A vasút az elmúlt 150 évben is meghatározó volt és most is nagy lehetőségek, fejlesztések előtt áll – hangsúlyozták az előadók. A program ötletgazdája Bányai Gábor országgyűlési képviselő úgy tervezi, hogy a jövőben is lesznek majd hasonló tájékoztatók Halason és a térség településein, amelyek próbálják összehozni a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a munkáltatókkal.