(►) Nívódíjas kastély-felújítás, a kivitelező a Modinvest volt
Gazdaság

(►) Nívódíjas kastély-felújítás, a kivitelező a Modinvest volt

A napokban ünnepséget tartottak a gyulai Almásy-kastélynál, amelynek felújítása tavaly decemberben építőipari nívódíjat kapott. A generálkivitelező a kiskunhalasi Modinvest Kft. volt, a cég képviseletében ifj. Németh Miklós vett részt a díj tiszteletére emelt emléktábla felavatásán.

Ünnepélyes keretek között avatták fel a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont építőipari nívódíját hirdető emléktáblát a napokban. Az elismerést az építtető gyulai önkormányzat, a tervező és a generálkivitelező kiskunhalasi Modinvest Építőipari- Beruházó- és Kereskedelmi Kft. még tavaly decemberben vette át-tudosított az eseményről a beol.hu. A műemlék-helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában a Gyulai Almásy-kastély látogatóközpontot ismerte el a Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma. 

Az emléktábla-avató ünnepségen a halasi építőipari vállalkozást ifj. Németh Miklós képviselte. A Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély Gyula történelmi belvárosában, a hajdanvolt Szigeterőd Huszárvárnak nevezett területén, a Vár közvetlen közelében áll. 1945 után a magyarországi kastélyok hányatott sorsára jutott, fél évszázadon át csecsemőotthonként működött, majd 2000-től üresen állt. A felújítás tervezése 2011-ben, a kivitelezés 2014-ben kezdődött el, mindenek előtt a mocsaras területre épült kastély süllyedésének megállításával. A barokk stílusú épületegyüttes az átfogó régészeti- és rekonstrukciós munkálatokat követően a 18-19. századi nemesség és cselédség mindennapjait és ünnepeit – interaktív módon – bemutató kiállítótérként született újjá. A kiállítás legapróbb részletekre is kiterjedő igényességgel, egységes arculattal, a legkorszerűbb installációs technikákkal a műemlékekhez való friss szemléletű hozzáállást tükröz.

Címkép: Imre György (beol.hu)