Saját lakás vagy albérlet?
Gazdaság

Saját lakás vagy albérlet?

Sokaknak dilemma Kiskunhalason is, hogy fizessenek-e minden hónapban egy albérletért súlyos tízezer forintokat vagy vegyenek fel hitelt és ugyanezt a pénzt saját házuk, lakásuk törlesztő részleteire fordítsák. A szakemberek azt mondják, egyre többen mernek belevágni a hitelfelvételbe.

Egy nemrég készített országos felmérés szerint egyre többen választják a hiteleket, hiszen a havi törlesztő részletek sok esetben alig jelentenek magasabb összeget, mint az albérleti díjak. Ezt erősíti meg az egyik halasi ingatlaniroda vezetője is.

- Jelenleg Halason sokkal nagyobb a kereslet albérletekre, mint amekkora a kínálat. Árak tekintetében egyértelműen emelkedés figyelhető meg, hiszen azért a kétszobás lakásért, amiért néhány éve még 25-30.000 forintot kértek havonta, most akár 50-60.000 forintot is fizethet a bérlő. Ilyenkor már elgondolkodik az ember, hogy talán jobban megérné egy saját lakás törlesztőjét fizetni, hisz nagyságrendileg az sem jelent nagyobb kiadást. Hozzám is nagyon sokan fordulnak különféle igényekkel, de nem könnyű megtalálni az álomotthont, hisz az árak valóban sokat emelkedtek az évek alatt – mondta el weblapunknak Gyöngyi László.

Az általunk megkérdezett halasiak többsége folyamatosan figyeli, hogyan alakulnak az ingatlanárak a városban. Abban sokan egyetértenek, hogy irreálisan magas összegeket kérnek egy-egy házért vagy lakásért.

- Jelenleg albérletben élünk. Ha lenne rá lehetőség, biztosan megvennénk magunknak, de erre a közeljövőben nem látok esélyt. Két gyermekünk van, miattuk persze jobb lenne egy családi házba költözni, de elkeserítően magas árakon kínálnak ingatlanokat a tulajdonosok. E miatt pedig egyre emelkednek az albérletek árai is. Abban bízunk, hogy esetleg hamarosan bedől ez a rendszer és akkor lesz lehetőségünk viszonylag elfogadható összegért venni egy saját ingatlant – fejtette ki Bálind Vivien.