Tönkrement a diótermés
Gazdaság

Tönkrement a diótermés

Az elmúlt hetekben a megszokottól jóval enyhébb volt az időjárás térségünkben. A mezőgazdaságban jártas szakemberek szerint ez akár komoly gondokat is okozhat a későbbiekben. Ezen felül az már most biztos, hogy egy új, korábban térségünkben nem ismert kártevő miatt a diótermés jelentős része tönkrement.

- Egyes hírek szerint legalább 80 százalékos terméskieséssel kell számolni a diónál, de én megkockáztatom, hogy Halason, a legtöbb helyen ez a szám elérheti a 100 százalékot is. Néhány éve jelent meg Magyarországon a nyugati dióburok fúrólégy. A neve teljesen tükrözi azt, hogy mit is csinál. A fejlődő dióburokba teszi a petéit, a kikelő nyüvek pedig a diót védő burkot felélik teljesen. Kocsonyás anyaggá válik az egész, a dió pedig éretlenül hullik le a fáról. A permetezés jelenthet némi védelmet, de a hatalmas diófákat otthon, házilag nem tudják a kerttulajdonosok lepermetezni, így inkább a növényi maradványoknak, lombozatnak, a lehullott diónak a mielőbbi eltakarítását javaslom – árulta el Pősz Miklós mezőgazdász.

Pősz Miklós

Az elmúlt hónapok csapadékmennyiségével kapcsolatban nem lehetett panaszuk a gazdáknak. Ettől függetlenül lehetnek gondok a növénytermesztés területén, a most megérkezett fagyos időjárás miatt.

Gyenizse László

- Szeptemberben és októberben összesen közel 150 milliméter csapadék hullott, ami nagy segítsége volt az őszi talajmunkáknak. A gond az, hogy ha a most tapasztalható meleg továbbra is kitart, akkor a gabona a téli hótakaró alatt szenvedni fog – tudtuk meg Gyenizse László nyugalmazott mezőgazdasági szakoktatótól.