További esőre várnak a vetések
Gazdaság

További esőre várnak a vetések

A földeken a gazdák befejezték a tavaszi vetéseket. A növények fejlődéséhez most nagy szükség lenne az esőre. Nemsokára indulnak az idénymunkák is, az ágazat számít azokra, akik a vírusveszély miatti helyzet kapcsán jelenleg nem tudnak dolgozni a saját szakmájukban vagy elvesztették az állásukat.

A kukorica és a napraforgó is el van vetve a szántóföldeken. Sárgán virágzik a repce és zöldellenek a kalászosok Halas határában, ám a növények további fejlődéséhez nagy szükség lenne kiadós esőre. – Már hosszú hetek óra aszály van a térségben, így most a gazdálkodók várják az esőt, az lenne a jó, ha hetente, kéthetente leesne a megfelelő mennyiségű csapadék – nyilatkozta Csanádi Lajos az Agrárkamara Bács-megyei alelnöke. Mint mondta minden növénynek szüksége lenne a csapadékra, így például a kukoricának, a repcének és a gabonaféléknek is. A lakászosok jelenleg feleakkorák, mint amilyennek lenniük kellene – fűzte hozzá.

- Az aszályos időszakokon az öntözés segíthetne, ám ez komoly beruházást , Európai Uniós forrásokat igényelne, és pontosan fel kell mérni az öntözési igényeket és a lehetőségeket – mondta Csanádi Lajos. A mezőgazdaságban a munkaerő is fontos kérdés. Az agrárszektor a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején is nyitott a munkaerő előtt. A térségben is van érdeklődés az idénymunkák iránt. – Nálam már érdeklődtek olyanok, akik az iparban dolgoznak, és most feladatot tudnának vállalni a mezőgazdaságban – kaptuk a tájékoztatást Csanádi Lajostól. Erre szükség is lehet, hiszen nemsokára indulnak a mezőgazdasági idénymunkák.

A termelés zavartalan biztosítása érdekében április közepétől rugalmasabbá váltak a mezőgazdasági ágazatban az egyszerűsített foglalkoztatás keretében megvalósuló munkavállalás szabályai. Az Agrárminisztérium pedig munkaszuret.hu címen elindított egy felületetet, amely a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások és az alkalmi munkát kereső munkavállalók egymásra találását segíti.