(►) Felidézték Szent Erzsébet példaértékű tetteit
Közélet

(►) Felidézték Szent Erzsébet példaértékű tetteit

2007 óta minden év novemberében megemlékezést tartanak Kiskunhalason, a Szent Erzsébet téren, ahol az Árpád-házi királylány tiszteletére gyújtanak mécseseket az emberek. Tegnap este közös imádság keretében idézték fel az Erzsébet nevéhez köthető legendákat.

Kedden este a hagyományoknak megfelelően, megemlékezést tartottak a kiskunhalasi Szent Erzsébet téren. A jelenlévők egy közös ima után együtt elevenítették fel, milyen sok mindent tett Erzsébet a szegényekért és az elesettekért.

Mint elhangzott, Erzsébet 1207-ben született II. András király és merániai Gertrúd harmadik gyermekeként. Már fiatalon vezeklő elétet élt, jótékonykodott, árvaházat, kórházat alapított. Férje, IV. Lajos türingiai tartománygróf halála után sógorai megfosztották a vagyona kezelésének jogától és férje birtokainak jövedelmétől. Egy alkalommal, amikor a sógorai tiltás ellenére kenyeret vitt az éhezőknek és az őrök megállították, hogy mit visz a kosarában. Ő azt mondta, hogy rózsákat, és amikor megnézték valóban rózsák voltak a kosárban kenyér helyett. 1231-es Halála után sírja zarándokhellyé vált, ahol csodás gyógyulásokról számoltak be, és 1235-ben szentté avatták.

A visszaemlékező gondolatokat követően a jelenlévők mécseseket és rózsaszálakat helyeztek el Erzsébet emléktáblájánál.

További részletek a Halas TV szerda esti HÍradójában, 19 órától.