(►) Megérett a szőlő - szüretelnek
Közélet

(►) Megérett a szőlő - szüretelnek

Az Irsai Olivért már leszüretelték, most a Zalagyöngye és a Bianca van soron. A jelenlegi száraz, napos időjárás kedvez a szőlőnek.  Várhatóan szeptember végéig tart Halason a szüret. A minőség nagyon jó, a mennyiség viszont elmarad a várttól – mondják a borászok.

Halason és térségében már javában tart a szüret. Az ültetvénytulajdonosok többsége a gépi betakarítást választja, így gyorsan halad a munka. - Igaz ennek nincs meg az a varázsa, mint a hagyományos szüretnek, de egy gép száz ember munkáját is ki tudja váltani, ráadásul manapság már nehéz lenne kézi munkaerőt szerezni a szüretekre – mondta Kiss Sándor vállalkozó, aki ezekben a napokban reggeltől estig járja szőlőkombájnjával az ültetvényeket.

A pincészetekben is most van a munka dandárja, sorra érkeznek be a szállítmányok. A borászatokban egyből megkezdődik a szőlő feldolgozása. A termés minőségével elégedettek a borászok, a mennyiséggel már kevésbé.

- A minőség nagyon jó, a mennyiség viszont elmarad a várttól – tudtuk meg Szőke Sándortól a Kiskunhalasi Hegyközség elnökétől.

- Van ahol akár 30-40 sz6ázalékkal kevesebb a termés, mint tavaly volt. Szőlő nem marad kint az ültetvényeken, megvannak a felvevőpiacok. Az árak 80 és 135 forint között alakulnak – fűzte hozzá Szőke Sándor. Mint ismeretes korábban nagy mennyiségű bor maradt a hordókban, ám mivel volt zöldszüret és lepárlások a bor mennyisége várhatóan optimalizálódik.