(►) Sikeresen lezajlott az I. Online Szépész Kupa
Közélet

(►) Sikeresen lezajlott az I. Online Szépész Kupa

Kamerák előtt készítettek sminket és frizurát, a zsűri pedig interneten keresztül figyelte a nevezőket. A Dékáni Árpád Technikum adott otthont az ország első Szépész Kupájának, aminek döntőjét a tagnapi nap folyamán rendezték meg. A szervezők és a résztvevők is úgy látják, ebben a nehéz helyzetben nagy szükség volt már egy ilyen szakmai megméretésre.

Laptop előtt állva köszöntötték a versenyzőket az I. Online Szépész Kupa döntőjében. A Dékáni Árpád Technikum nagyszabású szakmai versenyére az ország egész területéről neveztek diákok.

- Mindenfajta tanulmányi verseny nagyon hasznos a diákoknak és a pedagógusoknak is. Ebben a pandémiás időszakban különösen fontos, hogy motiváljuk az embereket ilyen jellegű kezdeményezésekkel. Az online verseny kapcsán a résztvevők olyan kihívásokkal találkoznak, amik a hétköznapi rutin fölött vannak. Az országban még nem volt ilyen interneten keresztül zajló szépész verseny, ez pedig külön motiválón hat a diákokra és tanáraikra – fejtette ki Molnár Nándor, a házigazda iskola igazgatója.

Az ünnepélyes megnyitó után megkezdődött a versenyzés. A Dékáni-technikum diákjai az egyik tanteremben kezdték el készíteni a versenysminkeket. A zsűri őket is ugyanúgy, online figyelte, mint a többi nevezőt.

- Eredetileg egy fantáziasminket akartam elkészíteni a verseny során, azonban tanárnőm jelezte, hogy nagyon szépen satírozok, ezért végül egy alkalmi sminkkel indultam. Nagyjából másfél hónap volt a felkészülésre, ez idő alatt kiderült, hogy nekem az időbeosztással van leginkább gondom, ezért erre fogok odafigyelni a mai versenynapon – árulta el Bogdán Dorina Kinga.

A zsűritagok több fontos szempontot is szem előtt tartottak a versenyzőket figyelve.

- Én mindig összességében nézem a sminket egy-egy versenyzőnél. Hogy részleteiben hogyan épül fel, akár egy alapozás, hogy miként van eldolgozva, vagy a szemeknél hogyan van összedolgozva a smink. Már az előválogató során kiderült, hogy nagyon tehetséges tanulókkal van dolgunk, ezért biztos vagyok benne, hogy most, a döntőben is nagyon szép munkák születnek – nyilatkozta Erdély Kitti sminkes, a zsűri tagja.

A sminkes mellett a fodrász kategóriában is sok versenyző nevezett. Az ő munkájukat is egy többtagú zsűri értékelte.

- Számos szempontot próbálok előtérbe helyezni. Leginkább arra figyelek, hogy milyen a munkának a pontossága, hogyan dolgozik a versenyző, tisztán, elegánsan hajtja-e végre a feladatát. E mellett egyértelműen az összkép az, ami a legfontosabb. Miként passzol a haj a sminkhez, ruhához – mondta Dalotti Gergő oktatófodrász.

A zsűri a nap végén hirdette ki a végeredményt. A díjazottak között több, halasi nevező neve is szerepelt. Fantáziasmink kategóriában, korosztályában bronzérmet szerzett Lipka Kíra Bianka, alkalmi smink kategóriában pedig Kovács Virág második lett. Szőke Ágnes szintén ezüstérmet kapott kategóriájában. A zsűri több különdíjat is kiosztott. Testfestés kategóriában a dékánis Bereczki Kitti munkáját emelték ki a szakemberek. A díjazottak teljes névsora megtalálható lesz a jövő szerdai Halasi Tükör hetilapban.