2020 tavaszán szólhat újra a református templom orgonája
Közélet

2020 tavaszán szólhat újra a református templom orgonája

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk weblapunkon, egy közel 2 éven át tartó felújítási munkálat keretében szépül és újul meg a kiskunhalasi református templom orgonája. Az elmúlt időszakban látványos szakaszához érkezett a folyamat, több, hatalmas elem már el is készült, s ezeket visszaállították eredeti helyükre.

Nagy a sürgés-forgás mostanában a református templom környékén. Míg kívülről a vakolatot javítják a munkások, belül az orgonát restaurálja, cseréli egy speciálisan erre szakosodott vállalkozó.

- Büszkén mondhatom, hogy alig pár hónap alatt elkészültünk az első fázissal. Elvittük az elemeket, amiket kellett, javítottunk, a többit cseréltük. Most, az orgonafelújítás nagyjából felénél, néhány igazán súlyos elemet hoztunk vissza a templomba. Az úgynevezett szélláda nagyjából 300 kilogrammot nyom, ezt anno kézben hoztuk le, de most egy daru segítségével emeljük vissza eredeti helyére. Korához képest nem volt vészes állapotban a hangszer, de az idő vasfoga elég rendesen nyomot hagyott az alkatrészeken. Azon leszünk, hogy a lehető legszebb állapotba kerüljön ismét az orgona – mondta Varga László, a felújítást végző vállalkozó.

Édes Árpád elnöklelkész kérdésünkre elmondta, a felújítás időigényesebb, mint eredetileg gondolták, így a hívektől még egy kis türelmet kért.

- Korábban úgy számoltuk, hogy talán már karácsonykor hallhatjuk majd az orgona hangját, most azonban kiderült, hogy nagyjából 6000 munkaórát vesz igénybe a teljes restaurálás, ezért ha reálisan belegondolunk, valamikor majd 2020 tavaszán lesz olyan állapotban a hangszer, hogy már játszani is lehessen rajta az istentiszteleteken.