A doni elesettekre emlékeztek (galéria)
Közélet

A doni elesettekre emlékeztek (galéria)

1943. január 12-én kezdődött a II. világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 250 ezer fős, 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba. Rájuk emlékeztek ma délután a kiskunhalasiak, a Közösségek Házában.

Ma van a Doni áttörés 75. évfordulója. A Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. szervezésében a Közösségek Házában tartottak ma délután megemlékezést. Az ünnepségen a Szilády Áron Református Gimnázium pedagógusai által összeállított műsort az intézmény diákjai adták elő. Mint elhangzott, 1943. január 12-e volt a magyar hadtörténet egyik leggyászosabb dátuma.

A hallgatósággal Beszédes Nagy Anikó történelemtanár osztotta meg gondolatait, aki a délszláv háborúk idején érkezett Kiskunhalasra családjával. Mint mondta, nagymamája testvére, Ferkó bácsi részt vett a doni csatában, az ő életéről, szenvedéseiről mesélt beszédében a tanárnő.

A műsorban több vers és dal is helyet kapott, a Szilády-gimnázium kilencedikesei színes összeállítással készültek  a mai napra. A megemlékezés második helyszíne a Hősök terén, a II. világháborús emlékmű volt. A jelenlévők itt mécseseket, virágokat, koszorúkat helyeztek el.

Hozzászólás (0)